Scheidsrechters

Inleiding

Bij s.v. Alliance ’22 worden wekelijks gemiddeld ongeveer 30 thuiswedstrijden in competitieverband gespeeld en zijn hiervoor evenveel scheidrechters benodigd. Het aantal scheidrechters dat door de KNVB wordt aangesteld, blijft beperkt tot de volgende elftallen die spelen in de A-categorie bij s.v. Alliance ’22: ZO1, ZO2, ZO3, JO19-1, JO17-1 en JO15-1.

De wedstrijden van de overige teams kunnen niet allemaal door verenigingsscheidsrechters worden geleid. Om wekelijks voor iedere wedstrijd een scheidrechter aan te stellen, moet ook een beroep worden gedaan op de (spelende) leden.

Aanstelling van (jeugd)scheidsrechters: “Hoe werkt dat in de praktijk”

Scheidsrechters worden aangesteld door de scheidsrechterscommissie (SC). Het streven is dat het leiden van wedstrijden door de spelende leden bij s.v. Alliance ’22 een begrip moet worden, dat zij plezier moeten krijgen/hebben in het leiden van wedstrijden en dat dit proces een duidelijke plaats moet krijgen in de totale verenigingsorganisatie.

Uitvoering van het plan van aanpak houdt onder meer in dat alle jeugdspelers vanaf de O15 worden ingezet als scheidsrechter bij jeugdwedstrijden. In de praktijk komt dat neer op 2 tot 3 wedstrijden per seizoen. Om het plan tot een succes te maken is de inzet van met name de O15-O19 junioren van cruciaal belang en worden de spelers wekelijks door de teamleiders aangewezen om een wedstrijd te leiden. Hierbij zal rekening worden gehouden met de eigen wedstrijden. Dit betekent dat spelers kunnen worden ingedeeld als scheidsrechter:

1.   bij een thuiswedstrijd tot een 1/2 uur voor aanvang en vanaf 1/2 uur na afloop;

2.   bij een uitwedstrijd ('in de buurt') tot aan de verzameltijd of na thuiskomst;

3.   indien geen eigen competitiewedstrijd is vastgesteld.

De scheidsrechtersaanstelling is te vinden in het Speelschema deze week bij Alliance ’22 (Bijlage: PDF).

Scheidsrechtersbegeleiding

Verenigingen die zich inzetten voor een optimaal voetbalklimaat bieden ook hun scheidsrechters voldoende mogelijkheden om zich te ontplooien. Jeugdscheidsrechters worden daarom bij s.v. Alliance ’22 ondersteund in hun ontwikkeling door een scheidsrechtersbegeleider, zowel door opleidingen (zie hieronder) als door begeleiding tijdens de wedstrijden (zie bijlage 6).

Opleidingen

Voordat je wordt ingezet als scheidrechter volg je eerst bij s.v. Alliance ’22 een interne scheidsrechtersinstructie. Deze instructie is gericht op het leiden van wedstrijden 8 tegen 8 op een half veld voor O11 en O12 door O15 en wedstrijden 11 tegen 11 op een heel veld voor O13 en O14 door O16 en O17. De scheidsrechter krijgt naast uitleg van de spelregels voldoende handvatten aangereikt om zijn taak goed te kunnen vervullen.

Bij s.v. Alliance ’22 krijgen scheidrechters voldoende gelegenheid en begeleiding om zich te ontwikkelen en de eigen top te bereiken. Daarom stelt s.v. Alliance ’22 beginnende en enthousiaste scheidrechters in de gelegenheid om een KNVB-scheidsrechtersopleiding te volgen. Goede scheidsrechters dragen immers bij aan sportiviteit en respect binnen de vereniging. Jeugdspelers die door de scheidsrechterscommissie worden gevraagd vaker jeugdwedstrijden te leiden, hebben recht op een vergoeding (zie bijlage 7).

Wil je meer weten?

Raadpleeg dan de onderstaande pdf-documenten, kijk op KNVB-Assist en/of neem contact op met de scheidsrechterscommissie, scheidsrechters-cie@alliance22.nl


Bijlagen: (klik op de bijlage om de pdf te openen)