Vrijwilligersbeleid s.v. Alliance’22

Update 24 mei 2024

Inleiding

Welkom bij s.v. Alliance’22, waar iedereen een verschil kan maken! We merken dat vrijwilligerswerk steeds minder vanzelfsprekend wordt, en ook wij hebben essentiële clubtaken die wachten op enthousiaste vrijwilligers zoals jij. Deze taken zijn cruciaal voor het soepel functioneren van onze club en om ervoor te zorgen dat we er voor al onze leden kunnen zijn. We hebben allemaal een druk leven, maar door samen te werken, kunnen we onze vereniging helpen bloeien en groeien. Ons doel is om iedereen te betrekken en te zorgen dat niemand zich overbelast voelt.

 

Waarom vrijwilligerswerk?

Vrijwilligers zijn het hart van onze club. We zien dat het soms lastig is om voldoende vrijwilligers te vinden, wat druk legt op onze huidige groep geweldige vrijwilligers. Daarom is in onze laatste ledenvergadering besloten om iedereen een kans te geven bij te dragen aan de leuke kanten van het clubleven, van het organiseren van evenementen tot het coachen van teams.

Onze aanpak:

'We doen het samen' is ons motto. Met meer handen maken we niet alleen het werk lichter, maar ook leuker. We willen dat je geniet van je tijd bij ons, in welke rol dan ook.

Uitgangspunten:

1. Jij kiest om lid te zijn van Alliance.

2. Als lid kun je trainen en spelen.

3. Als lid draag je ook bij aan onze gemeenschap – op jouw manier.

Heb je ideeën of vragen? Onze deuren staan altijd open voor je input via vrijwilligers@alliance22.nl, of spreek ons gewoon aan bij de club.

Wie doet wat?

Of je nu een seizoen lang een team begeleidt of helpt bij een enkel evenement, elke bijdrage is waardevol:

  • Vrijwilligersfunctie: Een vaste rol voor het hele seizoen.
  • Vrijwilligerstaak: Flexibele, kortdurende taken door het seizoen heen.

Opzet Vrijwilligersbeleid van s.v. Alliance’22

Bij s.v. Alliance’22 waarderen we de inzet van elk lid en streven we ernaar om de betrokkenheid bij onze club zowel plezierig als zinvol te maken. Ons vrijwilligersbeleid is ontworpen om helderheid en structuur te bieden, zodat iedereen weet wat verwacht wordt en hoe we samen onze gemeenschap kunnen versterken.

Verwachte Bijdrage per Seizoen

Elk lid wordt verwacht om jaarlijks 15 uur aan vrijwilligerstaken te besteden. Deze uren zijn essentieel voor het draaiende houden van onze activiteiten en evenementen.

Bijdrage van Families

Ouders van jeugdleden tot en met JO19/MO19 zijn verantwoordelijk voor het vervullen van de vrijwilligerstaken namens hun kinderen.

Elk gezin draagt bij voor maximaal twee spelende leden, waardoor de inspanningen evenredig verdeeld worden en elk gezin naar vermogen bijdraagt.

Vrijwilligersborg

Een borg van €150 wordt gevraagd aan elk lid om de toewijding aan vrijwilligerstaken te verzekeren. Deze borg is gemaximeerd op €300 per gezin. Voor trimleden en tweedejaars mini’s is de borg €75 per lid.

Leden die een vaste vrijwilligersfunctie vervullen, hoeven deze borg niet te betalen, net zoals ereleden vrijgesteld zijn van zowel de borg als de taken.

De borg wordt teruggegeven zodra de vereiste uren zijn vervuld. Bij onvoldoende uren wordt de borg ingehouden.

Specifieke Regelingen

Vanaf de O19-categorie zijn leden zelf verantwoordelijk voor hun taken.

Jeugdleden die training geven, krijgen geen vrijstelling van de borg voor hun ouders.

Spelers van O16 tot en met O19 fluiten enkele malen per seizoen wedstrijden van jeugdteams. Dit helpt begrip en respect voor de scheidsrechter te bevorderen, maar telt niet mee als vrijwilligerstaak.

Ook seniorenteams fluiten per seizoen verplicht een aantal wedstrijden van andere teams binnen Alliance, wat wel meetelt als vrijwilligerstaak.

Per team kunnen maximaal drie ouders/verzorgers per seizoen een structurele vrijwilligersfunctie vervullen, wat kan leiden tot een volledige of gedeeltelijke vrijstelling van de borg. Bij de 11-tallen, vanaf O13, kan door het structureel fluiten van wedstrijden ook een vrijstelling worden verdiend.

Vervoer naar uitwedstrijden en incidenteel vlaggen of fluiten bij wedstrijden van je eigen kind worden niet als vrijwilligerstaak beschouwd.

Dit beleid zorgt ervoor dat alle leden en hun families betrokken zijn bij het ondersteunen van onze activiteiten, wat bijdraagt aan een sterke, actieve en ondersteunende clubgemeenschap. We moedigen iedereen aan om actief deel te nemen en hun steentje bij te dragen, in de wetenschap dat elk uur helpt om Alliance’22 een geweldige plek te maken om te sporten en elkaar te ontmoeten.

Opties voor Vrijstelling van Vrijwilligerstaken

Bij s.v. Alliance’22 begrijpen we dat niet iedereen altijd in staat is om vrijwilligerstaken uit te voeren. Daarom bieden we de mogelijkheid om voor deze verplichting vrijstelling te krijgen. Voor €150 per jaar per spelend lid, kunnen leden of hun ouders/verzorgers kiezen om geen diensten te draaien. Als je van deze optie gebruik wilt maken, geef dit dan vóór 19 juli van elk jaar door aan de commissie vrijwilligerszaken via onze online kanalen. Deze optie zorgt ervoor dat iedereen op een passende manier kan bijdragen aan het welzijn van onze club.

Sanctiebeleid

Hoewel we bij Alliance’22 streven naar een gemeenschap waar sancties niet nodig zijn, is het essentieel dat we kunnen rekenen op de inzet van al onze leden bij het vervullen van hun toegewezen taken. Om de betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid binnen onze club te waarborgen, hebben we het volgende sanctiebeleid opgesteld:

  1. Bij de eerste keer dat een taak niet wordt nagekomen: Er wordt een boete opgelegd van € 75 per gemiste taak. Dit bedrag dient als een motivatie om de toegewezen taken serieus te nemen. De betrokken persoon zal opnieuw worden ingedeeld voor de gemiste taak.
  2. Bij herhaaldelijk niet nakomen van taken: Volgt een schorsing van de clubactiviteiten voor een periode van vier weken. Deze maatregel benadrukt het belang van betrouwbaarheid en gemeenschapszin binnen onze vereniging.
  3. Betalingsvoorwaarden: Zowel het afkoopbedrag als het verzuimbedrag moeten binnen 30 dagen na facturatie worden voldaan. Niet of te laat betalen leidt direct tot een trainings- en speelverbod. Dit garandeert dat alle leden hun financiële verplichtingen jegens de club serieus nemen en draagt bij aan een stabiele financiële basis voor onze activiteiten.

Dit beleid is bedoeld om een eerlijke en verantwoordelijke omgeving te bevorderen, waarin alle leden hun deel bijdragen aan het succes en de continuïteit van onze geliefde club.

Planning en Voorkeuren

Laat ons voor 19 juli weten wat je wilt doen dit seizoen. Hoe laten we je ruim op tijd weten. Je kunt kiezen uit diverse taken, en we publiceren de roosters ruim op tijd.

Onze Belofte aan Jou

We zorgen voor een warm welkom in elke rol die je kiest en ondersteunen je om je draai te vinden binnen Alliance. Bij ons ben je niet alleen deel van een voetbalclub, maar ook van een gemeenschap die elkaar zowel binnen als buiten de club ondersteunt. Het netwerk van Alliance'22 biedt je kansen om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel, door waardevolle connecties in Haarlem en daarbuiten.

Nu en de Toekomst

We delen binnenkort meer details over de verdere uitwerking en procedures van het nieuwe beleid en hopen dat iedereen enthousiast meedoet. Jouw feedback is goud waard en helpt ons te verbeteren.

 

Veelgestelde Vragen: Vrijwilligersbeleid s.v. Alliance’22

V: Wat moet ik doen als ik niet kan komen?

A: Als je onverwacht niet kunt komen, zorg dan zelf voor een vervanger en licht de coördinator van jouw taak hierover in. Bij noodgevallen is het ook belangrijk dat je direct contact opneemt met de coördinator. Onthoud dat het belangrijk is om je verantwoordelijkheid te nemen, ook als je ruilt.

V: Wat gebeurt er als een wedstrijd of evenement wordt afgelast?

A: Mocht een activiteit afgelast worden, dan informeren we je hierover via een belletje of via onze website. Als je twijfelt of je nodig bent, neem dan altijd contact op met de club of kom gewoon naar het sportpark.

V: Houdt de club rekening met schoolvakanties?

A: We plannen het hele jaar door, inclusief de meeste schoolvakanties, behalve tijdens de zomerpauze van 1 juli tot 1 augustus. Je kunt je beschikbaarheid aanpassen en je inschrijven voor momenten die jou uitkomen. Als je een keer niet kunt, is ruilen altijd mogelijk.

V: Wat als mijn vervanger niet opdaagt?

A: Je blijft verantwoordelijk totdat je vervanger officieel de taak heeft overgenomen. Als er iets misgaat, is het aan jou om dit op te lossen, ook als dit betekent dat je een regeling moet treffen met je vervanger.

V: Mag ik mijn kind sturen om mijn beurt te vervullen?

A: Nee, alleen volwassenen van 18 jaar en ouder mogen vrijwilligerstaken vervullen.

V: Moet ik meer doen als ik meerdere kinderen bij de club heb?

A: Je hoeft niet per se meer taken op je te nemen. We vragen dat vrijwilligerstaken worden vervuld voor maximaal twee spelende leden per gezin.

V: Hoe zit het met taken als ouders gescheiden zijn?

A: Ook als ouders gescheiden zijn, is het niet nodig dat beide ouders taken vervullen. Het volstaat als één ouder de taken op zich neemt, of dat jullie de taken verdelen.

V: Wat als ik elke zaterdag werk?

A: Geen zorgen, vrijwilligerswerk is mogelijk op alle dagen van de week. Schrijf je in voor dagen wanneer jij beschikbaar bent, zodat je toch je steentje kunt bijdragen.

V: Kan ik zelf kiezen wanneer ik mijn taken uitvoer?

A: Je kunt jaarlijks je voorkeuren doorgeven voor specifieke dagen en soorten taken. We publiceren ook regelmatig nieuwe roosters waarvoor je je kunt inschrijven, wat je de flexibiliteit geeft om te kiezen wat het beste bij jouw schema past.

V: Waar vind ik informatie over roosters en opleidingen?

A: We zorgen dat roosters minstens een maand van tevoren beschikbaar zijn op onze website en via de voetbal.nl app. Voor opleidingen en workshops over specifieke rollen en taken houden we ook regelmatig informatiesessies.

V: Kan ik switchen van taken gedurende het jaar?

A: Veranderingen zijn mogelijk in overleg, afhankelijk van beschikbare ruimte en behoeften binnen de club.

V: Word ik vrijgesteld van taken als ik in het verleden veel heb bijgedragen?

A: Ondanks waardering voor je eerdere inzet, vragen we iedereen om bij te blijven dragen, zodat we allemaal samen de club ondersteunen. Ereleden zijn echter vrijgesteld van deze verplichtingen.

Deze antwoorden zijn bedoeld om jou te ondersteunen en te verzekeren dat je vrijwilligerservaring bij Alliance’22 zowel bevredigend als plezierig is. Samen maken we onze club sterker!