Update juni 2025 – seizoen 25/26
Inleiding
Welkom bij s.v. Alliance’22, waar iedereen een verschil kan maken! Nu vrijwilligerswerk minder vanzelfsprekend is, willen wij als vereniging laten zien hoe waardevol en leuk het is om samen Alliance draaiende te houden. We hebben allemaal een druk leven, maar door samen te werken, kunnen we onze vereniging helpen bloeien en groeien. Ons doel is om iedereen te betrekken en te zorgen dat niemand zich overbelast voelt.
Waarom vrijwilligerswerk?
Vrijwilligers zijn het hart van onze club. We zien dat het soms lastig was om voldoende vrijwilligers te vinden, wat druk legde op een groep geweldige vrijwilligers. Daarom is eind seizoen 2023/24 besloten om iedereen meer te betrekken bij de verschillende activiteiten van de club. Dat geldt van het organiseren van evenementen, het draaien van de bardiensten en het trainen van teams. Dit heeft geleid tot:
- het opstellen van een vrijwilligersbeleid,
- het aanstellen van een verenigingsmanager
- het aanstellen van een bestuurslid vrijwilligerszaken en
- het oprichten van een vrijwilligerscommissie.
Samen zorgen zij ervoor dat het vrijwilligersbeleid van Alliance gerealiseerd wordt.
Onze aanpak:
‘We doen het samen’ is ons motto. Met meer handen maken we niet alleen het werk lichter, maar ook leuker. We willen dat je geniet van je tijd bij ons, in welke rol dan ook.
Uitgangspunten:
1. Jij kiest om lid te zijn van Alliance.
2. Als lid kun je trainen en spelen.
3. Als lid draag je ook bij aan onze gemeenschap – op jouw manier.
Heb je ideeën of vragen? Onze deuren staan altijd open voor je input via vrijwilligers@alliance22.nl, of spreek ons gewoon aan bij de club.
Wie doet wat?
Binnen Alliance is er veel werk te doen. Het betreft vrijwilligerswerk om te zorgen dat de teams kunnen voetballen zoals trainen, fluiten en vlaggen, maar we hebben ook veel werk om de organisatie te laten functioneren zoals de ledenadministratie, het materiaalbeheer en het kantinebeheer. We willen het werk graag zo goed en eerlijk mogelijk verdelen en ook een relatief simpel systeem hanteren.
Dit is de reden dat we binnen het vrijwilligersbeleid werken met 2 type rollen namelijk vrijwilligerstaken en functies.
- 1) Vrijwilligerstaken:
Vrijwilligerstaken zijn uren die je besteedt op Alliance om te zorgen dat de voetbalweekenden of andere activiteiten soepel verlopen. Dit zijn activiteiten waar je je voor inschrijft (via de voetbal app) en dan gedurende die tijd beschikbaar bent om dit vrijwilligerswerk uit te voeren.
Voorbeelden zijn bardiensten, wedstrijdsecretariaat en klussen (op de klus dag).
- 2) Vrijwilligersfunctie:
Vrijwilligersfunctie is een vaste bijdrage die je minimaal voor 1 seizoen vervult waarbij je verantwoordelijk bent voor een specifieke taak (bijv. trainen op een bepaalde dag) of onderwerp (bijv. communicatie) gedurende het jaar.
Vrijwilligersfuncties zijn:
Functie | Overzicht |
Vaste trainers/coaches die (wekelijks) trainen en/of coachen | Coördinatoren, Trainers, Coaches & Teamleiders |
Teamleider per team | Coördinatoren, Trainers, Coaches & Teamleiders |
Coördinator | Overzicht coördinatoren |
Commissieleden en bestuursleden | Alle commissies |
Toezichthouders | Vrijwilligers commissie overzicht |
Indeling bardienst ’25/’26: | Ga hier naar Spreadsheet |
Als je een vrijwilligersfunctie doet, kun je dit ook terugvinden in de app. Mocht je nog geen functie doen, maar heb je hier wel belangstelling voor, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via de verenigingsmanager of het bestuurslid vrijwilligerszaken om te bespreken waar jouw interesse ligt.
Het overzicht met alle vrijwilligerstaken en functies kun je vinden op Vrijwilligerstaken en -functies | S.V. ALLIANCE ’22. Of je nu een seizoen lang een team begeleidt of helpt bij een enkel evenement, elke bijdrage is belangrijk en waardevol!
Opzet vrijwilligersbeleid van Alliance’22
Bij s.v. Alliance’22 waarderen we de inzet van elk lid en streven we ernaar om de betrokkenheid bij onze club zowel plezierig als zinvol te maken. Ons vrijwilligersbeleid is ontworpen om helderheid en structuur te bieden, zodat iedereen weet wat verwacht wordt en hoe we samen onze gemeenschap kunnen versterken.
Verwachte bijdrage per seizoen
Van elk lid verwachten we een jaarlijkse bijdrage om de vereniging draaiende te houden. In het beleid is onderscheid gemaakt tussen verschillende type leden omdat de verschillende type leden meer of minder intensief gebruik maken van de vereniging.
Een borg wordt gevraagd aan elk lid om de toewijding aan vrijwilligerstaken te verzekeren. De borg wordt 3x per jaar teruggegeven zodra de vereiste uren zijn vervuld. Bij onvoldoende uren wordt de borg ingehouden.
Type lid | Aantal uur/ jaar | Bedrag borg (euro) | Uitzondering* |
Wedstrijd lid | 12 | 150 | – Ereleden zijn vrijgesteld – Max 300 euro/ gezin |
Trimleden | 4 | 50 | |
2e jaar mini’s | 4 | 50 | |
1e jaar mini’s | 0 | 0 | |
7×7 leden | 4 | 50 |
*Uitzondering:
We willen de leden die een vaste bijdrage vervullen niet extra belasten met nog meer vrijwilligersuren. Dit is de reden dat we voor de leden met een vrijwilligersfuncties een uitzondering maken en hen vrijstellen van vrijwilligerstaken en borg voor hun gezin.
De vrijstellingen zijn gekoppeld aan de rol of functie die je uitoefent in een seizoen. Binnen Alliance zijn er verschillende mogelijkheden hoe de vaste bijdrage van trainers, coaches en teamleiders zijn verdeeld in verschillende teams. Hier is uitgewerkt wat dit betekent voor de vrijstellingen per team.
Vanaf dit jaar is het mogelijk om een vrijstelling te verdelen indien het maximum van vrijstellingen is bereikt in een team en/of rol. De reden dat het belangrijk is om de vrijstellingen te koppelen aan de vrijwilligersfuncties en dit te limiteren per rol is omdat we van alle teams een bepaalde bijdrage nodig hebben om Alliance te laten draaien. Bij een gedeelde vrijstelling voldoe je wel de borg en wordt i.o.m. de verenigingsmanager de punten in de app gehalveerd.
Kantine
De kantine is hét sociale hart van onze club. Een plek waar ouders, kinderen en spelers elkaar ontmoeten. Dat werkt alleen als we samen zorgen voor voldoende bezetting. Afgelopen jaar is dit niet altijd gelukt en hebben we met te weinig mensen de kantine moeten draaien en zelfs een enkele keer de kantine moeten sluiten.
Vandaar dat we dit jaar een kleine aanpassing in het beleid doorvoeren. Alle teams zijn minimaal 1x ingedeeld voor 1 kantinedienst (16.00 – 20.00) per seizoen. De indeling voor het seizoen 2025/2026 is gebaseerd op:
- Senioren: 1 regulier competitie weekend en 1 inhaal/ reserve weekend
- Jeugd JO/MO 11 t/m 17: 1 regulier competitie weekend
- Jeugd JO/MO 10 en lager: inhaal/ reserve weekend
Het idee is dat als andere vrijwilligers zich niet inschrijven op de betreffende dienst, dat het toegewezen team dan zorg draagt voor de bezetting. Het schema kun je hier vinden:
Scheidsrechters
Spelers van O16 tot en met O19 fluiten enkele malen per seizoen wedstrijden van jeugdteams. Dit helpt begrip en respect voor de scheidsrechter te bevorderen, maar telt niet mee als vrijwilligerstaak.
Bij de 11-tallen (vanaf O13) kan je ook je vrijwilligerstaken uitvoeren door het fluiten van een wedstrijd. De teamleider geeft dit per email door aan de verenigingsmanager (fluiten@alliance22.nl). Vanaf september 2025* geldt dat je de scheidsrechter cursus moet volgen, die door Alliance wordt gegeven, om in aanmerking te komen om te fluiten voor punten (uren). De uren worden in de week na de wedstrijd verwerkt in de app. Als lid ben je zelf verantwoordelijk om te controleren in de app dat de uren goed zijn geregistreerd. Je krijgt per wedstrijd 15 punten (=1,5 uur) en voor het volgen van de cursus krijg je 45 punten (=4,5 uur).
Ook seniorenteams fluiten per seizoen verplicht een aantal wedstrijden van andere teams binnen Alliance, wat wel meetelt als vrijwilligerstaak.
Bijdrage van families
Ouders van jeugdleden tot en met JO17/MO17 zijn verantwoordelijk voor het vervullen van de vrijwilligerstaken namens hun kinderen.
Elk gezin draagt bij voor maximaal twee spelende leden, waardoor de inspanningen evenredig verdeeld worden en elk gezin naar vermogen bijdraagt.
Specifieke regelingen
Vanaf de O19-categorie zijn leden zelf verantwoordelijk voor hun taken.
Vervoer naar uitwedstrijden, spelbegeleider en vlaggen bij wedstrijden van je eigen kind worden niet als vrijwilligerstaak beschouwd. De vrijwilligerstaken die je uit kunt voeren om je punten te halen, zijn opgenomen in de app (muv. het fluiten van thuiswedstrijden, zie hierboven).
Opties voor vrijstelling van vrijwilligerstaken
Bij s.v. Alliance’22 begrijpen we dat niet iedereen altijd in staat is om vrijwilligerstaken uit te voeren. Daarom bieden we de mogelijkheid om voor deze verplichting vrijstelling te krijgen. Voor de hoogte van de borg per jaar per spelend lid, kunnen leden of hun ouders/verzorgers kiezen om geen diensten te draaien. Als je van deze optie gebruik wilt maken, geef dit dan vóór 15 juli van elk jaar door aan de verenigingsmanager (email: verenigingsmanager@alliance22.nl). Deze optie zorgt ervoor dat iedereen op een passende manier kan bijdragen aan het welzijn van onze club.
Sanctiebeleid
Hoewel we bij Alliance’22 streven naar een gemeenschap waar sancties niet nodig zijn, is het essentieel dat we kunnen rekenen op de inzet van al onze leden bij het vervullen van hun toegewezen taken. Om de betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid binnen onze club te waarborgen, hebben we het volgende sanctiebeleid opgesteld:
- Bij de eerste keer dat een taak niet wordt nagekomen: Er wordt een boete opgelegd van € 75 per gemiste taak. Dit bedrag dient als een motivatie om de toegewezen taken serieus te nemen. De betrokken persoon zal opnieuw worden ingedeeld voor de gemiste taak.
- Bij herhaaldelijk niet nakomen van taken: Volgt een schorsing van de clubactiviteiten voor een periode van vier weken. Deze maatregel benadrukt het belang van betrouwbaarheid en gemeenschapszin binnen onze vereniging.
- Betalingsvoorwaarden: Zowel het afkoopbedrag als het verzuimbedrag moeten binnen 30 dagen na facturatie worden voldaan. Niet of te laat betalen leidt direct tot een trainings- en speelverbod. Dit garandeert dat alle leden hun financiële verplichtingen jegens de club serieus nemen en draagt bij aan een stabiele financiële basis voor onze activiteiten.
Natuurlijk hopen we dat we deze stappen niet hoeven te nemen. Liever gaan we in gesprek en kijken we samen naar een oplossing.
Onze belofte aan jou
We zorgen voor een warm welkom in elke rol die je kiest en ondersteunen je om je draai te vinden binnen Alliance. Bij ons ben je niet alleen deel van een voetbalclub, maar ook van een vereniging die elkaar zowel binnen als buiten de club ondersteunt. Het netwerk van Alliance’22 biedt je kansen om te groeien, zowel persoonlijk als professioneel, door waardevolle connecties in Haarlem en daarbuiten.
Dit beleid zorgt ervoor dat alle leden en hun families betrokken zijn bij het ondersteunen van onze activiteiten, wat bijdraagt aan een sterke, actieve en ondersteunende clubgemeenschap. We moedigen iedereen aan om actief deel te nemen en hun steentje bij te dragen, in de wetenschap dat elk uur helpt om Alliance’22 een geweldige plek te maken om te sporten en elkaar te ontmoeten. Mocht je een goed idee hebben of je beschikt over specifieke kennis die je in zou willen zetten bij Alliance, neem dan contact met ons op!
Heb je een goed idee?
Mail of bel naar de verenigingsmanager, de vrijwilligerscommissie of het bestuurslid vrijwilligerszaken. Jouw feedback is goud waard en helpt ons te verbeteren.