Bij Alliance’22 worden wekelijks gemiddeld ongeveer 30 thuiswedstrijden in competitieverband gespeeld en zijn hiervoor evenveel scheidsrechters benodigd. Het aantal scheidsrechters dat door de KNVB wordt aangesteld, blijft beperkt tot een paar elftallen die in de A-categorie spelen, waaronder de Zondag 1 en 2.
Voor de wedstrijden van de overige teams moet dus een beroep worden gedaan op de (spelende) leden en hun ouders.
Jeugdscheidsrechters
Sinds 2023 fluiten jeugdspelers uit de O16 en ouder wedstrijden van de eigen jeugd (vanaf O11 wedstrijden). De O16 teams beginnen met fluiten op een half veld en vanaf O17 kunnen ze ook worden ingedeeld voor wedstrijden op een heel veld. Op deze manier kunnen ze groeien in hun rol als scheidsrechter.
In de O17 gaan ze daarnaast ook hun spelregelbewijs halen, want kennis van de spelregels is een belangrijke basis voor het fluiten van wedstrijden.
Teamleiders van “leverende” teams en “ontvangende” teams spelen een belangrijke rol bij het proces van indelen en begeleiden van jeugdscheidsrechters. Als een jeugdscheidsrechter wordt ingedeeld bij een wedstrijd, regelt de teamleider van het ontvangende team een ouder-begeleider die ervoor zorgt dat de scheidsrechters hun werk veilig kunnen doen en ze voorziet van coaching-on-the-job.
Jeugdscheidsrechters worden altijd met twee personen ingedeeld (door de eigen teamleider), zo kunnen ze elkaar ook ondersteunen.
Wekelijks wordt door ca 4 à 5 jeugdteams gefloten. Ze fluiten op de zaterdagen dat ze zelf ook thuis spelen.
Senioren fluiten elkaar
Net als bij de jeugd, fluiten vanaf 2024 de seniorenteams elkaar (en soms hogere jeugdteams) in de weekenden dat ze zelf thuis spelen. Teams worden door de scheidsrechterscommissie ingedeeld om te fluiten. Aan aanvoerders/teamleiders wordt gevraagd om twee scheidsrechters te leveren, net als bij de jeugd. Dit is belangrijk, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen (zie ook Rol als scheidsrechter).
Alliance’22 werkt sinds 2024 met een borgsysteem voor vrijwilligerstaken. Het fluiten door senioren valt onder dit systeem, elke gefloten wedstrijd levert beide scheidsrechters drie uur op in dit systeem.
Ouders als scheidsrechter (tips en trucs)
Helaas kunnen niet alle wedstrijden worden gefloten door eigen jeugd en senioren, daarvoor hebben we teveel wedstrijden in een weekend. Jeugdteams (teamleiders) moeten in principe altijd zelf zorgen voor een scheidsrechter, tenzij ze door de scheidsrechterscommissie worden gemaild dat er een scheidsrechter komt vanuit de club (uit jeugd of seniorenteams).
Ouders die fluiten uit teams boven O13 worden uitgenodigd om deel te nemen aan de workshops die worden georganiseerd voor seniorenteams als onderdeel van de opleiding tot scheidsrechter. Meer informatie en tips en trucs voor deze ouders staat bij Rol scheidsrechter.
Wil je meer weten?
Raadpleeg dan de gelinkte documenten of video’s en/of neem contact op met de scheidsrechterscommissie, scheidsrechters-cie@alliance22.nl