Alliance ’22 omarmt OneLove

oneloveVanaf het seizoen 2022/2023 draagt Alliance ’22 het OneLove-logo op de linkermouw van het wedstrijdshirt. We doen dat omdat we het belangrijk vinden dat iedereen zichzelf kan zijn en zich welkom, thuis en veilig voelt bij Alliance. Door het OneLove-logo te dragen spreken we ons uit tegen discriminatie en alle vormen van grensoverschrijdend gedrag. Een boodschap die helaas nog steeds noodzakelijk en actueel is, waar we aandacht aan blijven besteden. Het logo moet ons, juist omdat iedere Alliancer op het zijn of haar mauw draagt, helpen om het gesprek hierover te voeren. Bijvoorbeeld bij de start van het seizoen als spelers hun shirts krijgen uitgereikt, of wanneer mensen op hun gedrag moeten worden aangesproken en naar de inhoud van de OneLove-boodschap kan worden verwezen.

In dit artikel lees je meer over de achtergrond van het OneLove-logo en de betekenis die we daar bij Alliance aangeven.


onelove

 

Waar staat het OneLove logo voor?

Voetbal Verbindt, dat is de centrale gedachte van OneLove. Voetballend maak je vrienden, je trekt samen op met teamgenoten en leert letterlijk van jongs af aan samen spelen. Ongeacht verschillen in achtergrond, gender, geaardheid, leeftijd, beperking of talent, hebben alle voetballers één gemeenschappelijke passie: hun plezier in voetbal.

Alliance gunt dat plezier aan iedereen. Het feit dat we de liefde voor voetbal delen, betekent ook dat we samen moeten zorgen dat het op en rond het veld leuk blijft voor iedereen, door respectvol met elkaar om te gaan (teamgenoten, tegenstanders, scheidsrechter), door te zorgen dat iedereen zich zelf kan zijn en zich welkom en thuis kan voelen én door samen op te treden tegen iedere sluipende óf openlijke vorm van discriminatie, uitsluiting of grensoverschrijdend gedrag (schelden, pesten, intimidatie of fysiek geweld).

We vinden dat iedereen zich zelf moet kunnen zijn én geloven dat diversiteit de vereniging verrijkt. Juist de mix van jongens en meisjes, jong en oud en verschillende achtergronden zorgt voor een leuke en interessanter sportomgeving. Als voetballers weten we dat heel goed. Een wedstrijd met alleen centrum spitsen spelen klinkt misschien grappig, maar je beleeft meer plezier en boekt meer resultaat met een team waarin ook een linksbuiten, verdedigers en keeper meespelen.

 

Wat betekent de OneLove gedachte voor de manier waarop we met elkaar omgaan?

OneLove gaat over diversiteit en inclusie maar is meer dan dat. Het betekent dat basale omgangsvormen de norm zijn; respect, sportiviteit en rekening houden met elkaar. Het gaat over het voetbalplezier dat we met elkaar willen delen. En het al oude adagium, ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Het betekent ook dat discriminatie of grensoverschrijdend gedrag in geen enkele vorm wordt geaccepteerd. Of het nu gaat om (foute) grappen, om het treiteren om tegenstander uit hun spel te halen, om het uiten van frustratie of om het bewust kwetsen of beschadigen van mensen. Daarbij is het goed om te beseffen dat gedachteloos geroepen termen  (homo, kanker) voor veel mensen naar of kwetsend zijn. 

 

En wat doen we als er grenzen worden overschreden?

Alle Alliancers dragen het OneLove logo op het shirt, dat wil zeggen dat ook van iedereen verwacht wordt dat ze de OneLove gedachte kennen en zich er naar gedragen. Op het moment dat er grenzen worden overschreden, op het veld of langs de lijn is het belangrijk dat we elkaar – als spelers, trainers, vrijwilligers, ouders, supporters - daar op aan spreken.

Trainers en coaches hebben een grote verantwoordelijkheid. Als trainer geef je het voorbeeld, moet je attent zijn op signalen van grensoverschrijdend gedrag, uitsluiting en discriminatie. Ook moet je je, zeker bij de jeugd, goed bewust zijn van machtsverhoudingen en voorkomen dat je zelf in kwetsbare situaties terecht komt (werk vanuit het vier ogen principe). Als trainer-coach maak je gedragsafspraken met je team, moet duidelijk zijn dat ongewenst gedrag consequenties heeft en moet er handelend worden opgetreden, als tijdens wedstrijden of buiten het veld grenzen worden overschreden. Ook ouders hebben hierin overigens een rol. 

Spelers en vrijwilligers die slachtoffer zijn geworden van discriminatie of grensoverschrijdend gedrag, of daarmee worden geconfronteerd, moeten daar vooral melding van maken. De vereniging beschikt over een vertrouwenscontactpersoon die daar bij kan helpen en adviseren.

 

OneLove, waarom nu?

De gedachte dat voetbal mensen verbindt, is ingebakken in het DNA van de club. Onze founding fathers kozen in 1922 niet voor niets voor de naam Alliance; zij geloofden dat voetbal zorgde voor verbinding en saamhorigheid. In de loop der jaren heeft Alliance het belang van sportiviteit, respect en inclusie ook altijd benadrukt en uitgedragen. Het thema is 100 jaar na de oprichting van Alliance actueler dan ooit. Het aantal incidenten op en rond het veld neemt duidelijk toe. Mensen lijken (met name sinds Corona) minder verdraagzaam, lontjes zijn kort en licht ontvlambaar. Dat is aanleiding om ons nog explicieter uit te spreken, niet alleen door OneLove logo te dragen, maar ook door zowel in de dagelijkse omgang als in de opleiding van spelers en trainers extra aandacht te besteden aan sportiviteit, respect, inclusie en een sportklimaat waar iedereen zich plezierig en veilig voelt.

 

Ons voetbal is van iedereen

Sv Alliance ‘22 is de eerste amateurvereniging die het OneLove logo op het wedstrijdshirt draagt. De One Love campagne is in 2020 gestart, door de KNVB én een aantal andere organisaties, in het verlengde van het aanvalsplan ‘Ons Voetbal Is Van Iedereen’ om discriminatie in het voetbal te bestrijden. Aanvankelijk werd de OneLove-boodschap uitgedragen door het Nederlands elftal, Oranjeleeuwinnen en spelers uit het betaald voetbal. Inmiddels hebben nog een aantal verenigingen besloten om het OneLove logo op het shirt te gaan dragen, net als Alliance.  

 

Tot slot, hier vind je het interview met Robert Graat in een uitzending van de Eretribune waar hij gevraagd werd naar OneLove en de betekenis ervan. Klik op de onderstaande video om hem te bekijken.

 

eretribune2

 

 

Heb je vragen of wil je iets kwijt over de OneLove campagne of het sportklimaat bij Alliance? Neem dan contact op met een van de leden van de commissie ‘veilig sportklimaat’

 

Boukje Bos

Manou Bolsius

Frank van de Peppel

Robert Graat