Knappe derde plaats O19-1 bij futsaltoernooi

Nu de winterstop van het veldvoetbal weer is aangebroken, is in Haarlem de traditie dat de jeugd de zaal in gaat om bij Olympia mee te doen aan de Boarding Cup. Althans tot en met de B-junioren (tegenwoordig O17 en O16 geheten, ik moet er nog een beetje aan wennen). Maar voor de jeugd ouder dan 17 houdt het hier in Haarlem op. Vandaar dat de Technische Staf van O19 (de onvolprezen Willem de Vreeze en Bas Barkman) op zoek gingen naar een toernooi in de zaal waar nog wel door 17- en 18-jarigen gevoetbald kan worden. In Purmerend werd op zaterdag 17 december de Futsal Talent Cup 2016 gehouden en onze O19-1 werd uitgenodigd hieraan mee te doen. Met 7 selectiespelers (helaas viel David op het laatste moment af) reisden we zaterdagmiddag laat af naar Purmerend om het daar op te nemen tegen “echte” zaalvoetbalteams. Namen als asv LEBO, ZVVO Sandow, The Counters en HZV Het Vennewater. Die kom je in de veldcompetitie niet echt tegen. De enige naam die bij de mannen enigszins bekend was, was die van FC Eindhoven. En dat was meteen de eerste tegenstander. In de auto op weg naar Purmerend werd al op internet opgezocht wat het niveau van deze tegenstanders zou zijn. Dat loog er niet om: eredivisie, Topklasse A. Maar dan zaalvoetbal. De sfeer was ontspannen, er werd niet echt verwacht dat we ver zouden komen als enige veldvoetbalteam in de zaal. Maar dat viel dus reuze mee.
De eerste twee wedstrijden, tegen FC Eindhoven en HZV Het Vennewater, werden gewonnen met 2-0 en 3-1. Met in de basis Hugo (keeper), Folkert, Pim, Jurriaan en Matthijs en wisselspelers Jop en Ryan kon Alliance zich prima staande houden in dit zeer snelle voetbalspel. De derde wedstrijd ging tegen de latere kampioen en thuisspelende vereniging ZVVO Sandow. Bij een stand van 2-3 werd het nog even spannend. Een prachtige individuele actie van Ryan strandde net op het laatste moment op de keeper. Uiteindelijk moesten onze mannen buigen en met 2-4 verlies genoegen nemen met de 2e plaats in de poule. In de kruisfinale bleek ook de latere nummer 2 van het toernooi (asv LEBO) te sterk: toch was ook hier het verschil minimaal: 1-2 verlies.
De laatste wedstrijd ging dus om de eer van een derde plaats. Ook hier weer een echte zaalvoetbalclub The Counters tegenover onze mannen. Maar al gauw hadden The Counters meer last van de counters van Alliance dan dat ze zelf wat in de melk te brokkelen hadden: 4-0. Zo’n wedstijd van 15 minuten is ook zo voorbij. Maar het had ook 5-1 kunnen worden, als de scheidsrechter een prachtige goal van de keeper van The Counters niet had afgekeurd. De regels bij futsal zijn nu eenmaal anders dan bij veldvoetbal en een keeper mag blijkbaar de bal alleen gooien naar een medespeler en niet zelf in één keer op doel schieten. Vervolgens kreeg Alliance een vrije trap op de rand van de cirkel (6 meter van het doel), maar Pim streek over zijn hart en schoot de bal bewust naast. Vlak daarna floten de twee scheidsrechters af en konden de mannen van Alliance tevreden naar huis. De prijsuitreiking was immers alleen voor de nummers 1 en 2 van het toernooi. Maar dat maakt de prestatie van onze veldspelers niet minder. Klasse, mannen!