Succes Alliance-coach Gidon Reinders Folmer

Haarlems DagbladHAARLEM - Vanaf elf meter schoot Rutger Leeuwe zijn ploeg Alliance in de allerlaatste minuut naar de derde klasse. NFC/Brommer werd met 2-1 verslagen.

De slotfase was tumultueus met als climax de bevrijdende treffer van Leeuwe in de extra tijd. Een hoekschop werd door de mee naar voren gekomen doelman Ben Kauling en nog enkele spe­lers getoucheerd waarna de bal op de doellijn door een verdediger met de hand werd beroerd. In overleg met zijn assistent wees de arbiter naar de stip. Leeuwe bleef zijn zenuwen de baas. NFC, dat nu is gedegradeerd, voelde zich bestolen en uitte haar woede op scheidsrechter Wouda. Die trok twee keer rood en liet niet meer aftrappen.

Aanvaller Leeuwe schoot zijn ploeg in 2006 voor het eerst in de historie van Alliance naar de derde klasse. Met maar liefst 33 treffers was hij de gevierde man. Dit seizoen was hij niet zo succesvol, maar op het juiste moment sloeg hij toe. "Als ik de strafschop had gemist, had ik het m'n hele leven moeten horen", zei Leeuwe.

"Met Rutger (Leeuwe), Bas (Schulze), Frank (Van Wees) en Ben (Kauling) opnieuw in de der­ de klasse. Dat had ik niet meer verwacht", zei Tim Koppen, die halverwege met een blessure was uitgevallen. Terwijl de brandga­ten in het kunstgras kwamen van het vuurwerk kon ook trainer Gidon Reinders Folmer het niet bevatten. In zijn eerste jaar als hoofdcoach pakte hij direct een prijs." We hebben dit met zijn al­ len gedaan. Wel steeds door het oog van de naald, maar we zijn. blijven knokken. Nu eerst rustig met vakantie en dan zien we wel in de derde klasse. De basis staat. Alliance is een goede club en er komen zeven A-junioren over, van wie vandaag David Schrijver en Duko de Vries meespeelden."

Alliance finishte dit seizoen op de zevende plaats maar dankzij een sterk slot eindigde het in de derde periode gelijk met HBC achter kampioen Wijk aan Zee en 1 DSOV, dat al verzekerd was van nacompetitie. De beslissings­ wedstrijd tegen HBC werd gewonnen en ook tegen Fortuna 1 Wormerveer werd een goed re­sultaat behaald. Het allesbeslis­sende duel met NFC/Brommer moest worden gewonnen, want de Amstelveense ploeg had een beter doelsaldo.

In de eerste helft verzuimde de thuisploeg te sco­ren. De Vries had de 1-0 op zijn voet en ook Koppen (zijnet) en Schulze (lat) konden het doel niet vinden. NFC was met uitbraken gevaar­ lijk en balverlies van invaller Van der Fange leidde na rust tot de 0-1 van Tarik Bougzir. Er waren kan­sen op 0-2 maar die viel niet. Vooral Ben Kauling was daar niet rouwig om. De doelman torpe­ deerde een NFC-speler, kreeg geel en zag tot zijn opluchting dat de arbiter verzuimde een strafschop te geven. "Het waren twee zuivere penalty's. Maar wat moest ik anders doen?"

Allance kwam terug in de race via Leeuwe, die met links inschoot. Folmer gooide er nog een extra spits in en in blessuretijd gebeur­de het onverwachte.

ALLIANCE: Kauling, Hurkmans, Schenk, Meijers (62. Huizinga), Schrijver, Schumacher, Van Wees, Koppen (46. Van der Fange ( 77. Spiege­laar)), Schulze, leeuwe, De Vries.

Bron: Haarlems Dagblad (c) DOOR SIMON LUYBÉ