Verslag Haarlem-Mutare Cup


Tussen Haarlem en Mutare bestaat al 20 jaar een succesvolle samenwerking op het gebied van thuiszorg, sport, cultuur, huisvesting en hiv/aidsvoorlichting. Projecten die steeds meer afhankelijk worden van geld van particulieren. Projecten die worden uitgevoerd door honderd vrijwilligers in Mutare. Om deze activiteiten voort te kunnen zetten is de campagne '100 FACES' gestart waarin de gezichten van de mensen in Mutare achter onze projecten worden getoond. Want: als er niets gebeurt, staan de peer educators (voorlichting voor en door jongeren over hiv/aids), caregivers (thuiszorg in de townships) en sportmedewerkers in Mutare binnenkort op straat. Daarom laten wij nu middels deze campagne aan Haarlem en omgeving zien wie deze mensen zijn, wat zij doen en wat het enorme belang en de hoopgevende resultaten van hun activiteiten in Mutare zijn. Dat doen we met aansprekende activiteiten in Haarlem. Sport is daar een uitstekend middel voor.

Op 20 april organiseerden wij de eerste editie van de Haarlem-Mutare Cup. Samen met de trainers van de voetbalvereniging Alliance '22. Alle f-pupillen waren onderverdeeld in 10 teams die alle een Afrikaans land vertegenwoordigde. De teams waren verdeeld in twee poules. Van elke poule plaatste de bovenste 2 zich voor de finales.

Na de poulefase werden de finales gespeeld in vorm van strafschoppen. Om de derde plek namen Zuid-Afrika en Zambia het tegen elkaar op. Het werd een zinderende penalty reeks waar uiteindelijk Zuid-Afrika aan het langste eind trok en de beker voor de derde plaats in ontvangst mocht nemen.

In de finale stonden Malawi en Mozambique tegen over elkaar. Beide ploegen bleven zeer koelbloedig, zelfs de keepers moesten aanleggen vanaf de stip. Malawi was uiteindelijk toch te sterk voor Mozambique en heeft voor het eerst in de geschiedenis de eerste plaats weten te bemachtigen van de Haarlem-Mutare Cup.

Dankzij fotograaf Susan van Velzen kunt u ook nog de foto's bekijken in het fotoalbum.

https://picasaweb.google.com/101520990515783928160/HaarlemMutareCup2012

Ik wil alle leiders, scheidsrechters, barpersoneel, ouders en natuurlijk de spelers bedanken voor hun goede inzet! Ook de weergoden werkte mee om er een fantastisch evenement van te maken. Maar het grootste goed was dat er met dit toernooi ook aandacht kwam voor onze Mutarese sportvrienden uit Zimbabwe. Als u meer over hen wilt weten en hoe u ze kunt steunen zie www.100faces.nl

Felix Huizinga