Aftrap Haarlems regenboogweekend bij sv Alliance ’22

comingout breed 1

Zaterdagochtend 9 oktober heeft raadslid Ron Dreijer het Haarlemse regenboogweekend afgetrapt op het hoofdveld van sv Alliance ’22.
Een tiental Haarlemse verenigingen besteedde 9 en 10 oktober extra aandacht aan de acceptatie van LHBTIQ+’ers en ging daarover in gesprek met sporters, ouders en supporters. In sportkantines en langs de velden schonken de deelnemende clubs koffie en thee in regenboogkleurige bekertjes. De leverde leuke reacties op en bleek een goede aanleiding om aan de praat te raken over het belang van een veilige sportomgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn.

 

comingoutday bandHet startsein voor het regenboogweekend werd voorafgaand aan voetbalwedstrijd tussen de MO15-teams van sv Alliance ’22 en AFC IJburg gegeven. Ron Dreijer (voorzitter van raadscommissie Samenleving) reikte de aanvoerders van beide teams een regenboogband uit, voordat hij de aftrap verzorgde. Dreijer: “De regenboog staat voor diversiteit, gelijkheid en vrijheid op het gebied van seksualiteit, maar ook als het gaat om afkomst, of als je arm of rijk bent. We zijn allemaal gelijk”. 

 

Bij Alliance ’22 wappert de regenboogvlag ieder voetbalweekend. Voorzitter Robert Graat: “Daarmee laten we zien dat iedereen bij ons welkom is. Maar, om als club echt te zorgen voor een fijne omgeving waarin iedereen zich echt veilig en geaccepteerd voelt, is er meer nodig. Dat begint met in gesprek komen, bewustwording en je als hetro kunnen verplaatsen in de ander. Het regenboogweekend is voor ons het startpunt voor een aantal activiteiten die we samen met de John Blankenstein Foundation organiseren met én voor diverse geledingen in de club”.   

 

SportSupport was namens de gemeente betrokken bij de organisatie van het weekend. Danielle Krijger: “Het is belangrijk dat verenigingen zich bewust zijn van de rol die ze spelen in het zorgen voor een vertrouwde, veilige omgeving en het toegankelijk houden van sport voor iedereen.” 

 

RJ21 10 sps RB 08961 1Het Haarlemse regenboogweekend loopt voor uit op de internationale Coming Out Day, die maandag 11 oktober wordt gevierd en is een initiatief van SportSupport, Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Haarlemse sportverenigingen (oa. sv Alliance ’22, Koninklijke HFC, DSS, Geel Wit, HMHC Saxenburg en Rugbyclub Haarlem). 

 

Naar aanleiding van Coming Out Day 2020 stelde we ons de vraag waarom we het hijsen van de regenboogvlag bij Alliance nog nodig vinden. Je kunt dat hier terug lezen. Meer weten over vooroordelen in de sport en de zoektocht naar de eerste openlijke homoseksuele in het profvoetbal? Luister dan de podcast De Schaduwspits