Sv Alliance ’22 hijst regenboogvlag. Is dat echt nodig?

Vandaag wordt wereldwijd Coming Out Day gevierd. Ook bij Alliance 22. Het hele weekend wappert de regenboogvlag boven ons complex en spelen de aanvoerders van onze elftallen met een regenboogband. Iedereen moet immers zich zelf kunnen zijn, ongeacht zijn of haar geaardheid. Maar moeten we die boodschap ook op het voetbalveld benadrukken? Is dat echt nog nodig?

 

Ruim 90% van de bevolking vindt dat LHBTI+’ers hun leven moeten kunnen leiden zoals ze dat willen. Maar onze veel geprezen tolerantie kent grenzen… In een interview met Editie NL maakt Philip Tijsma van het COC duidelijk dat de acceptatie dunner is dan we denken. “Een derde van de Nederlanders vindt het aanstootgevend als mannen elkaar een zoen geven in het openbaar. Iets dat volstrekt normaal is, wordt bij mensen van hetzelfde geslacht ineens schokkend”. De cijfers liegen er niet om. Zeven op de tien LHBTI+’ers krijgen in Nederland te maken met fysiek of verbaal geweld. "Dat loopt uiteen van uitgescholden tot in elkaar geslagen worden”. Jaarlijks worden 1500 meldingen van geweld geregistreerd. Dat aantal verandert nauwelijks, ondanks dat de mening van de bevolking steeds positiever wordt. Uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat lesbiennes en homo’s zich vaak gedwongen voelen om hun gedrag aan te passen om commentaar en geweld te voorkomen. Dat is ontzettend triest.

 

Alliance regenboog aanvoerdersband

Voetbal en homofobie; je moet tegen een grapje kunnen

Ook in onze voetbalcultuur wringt de acceptatie van LHBTI+’ers, ondanks dat er van alles gebeurt om dit te bevorderen. De KNVB presenteerde in 2012 al een actieplan. Afgelopen jaren spreken ook voetbalcoryfeeën zich uit, zoals Pierre van Hooijdonk, Ronald de Boer en Louis van Gaal die in verschillende edities van de Gay Pride, in de boottocht meevoeren. En inmiddels kent het professionele vrouwenvoetbal een heel aantal gevierde lesbische rolmodellen. Deze ontwikkelingen zetten ook door in het amateurvoetbal, waar nu twee op de drie verenigingen beleid hebben om discriminatie tegengaan, ook waar het gaat om de seksuele voorkeur. Dat is een mooi begin maar er is nog een wereld te winnen zolang Van der Gijp en Derksen, in hun nationale ‘voetbalpraat’ programma, homo-grappend blijven inspelen op een gangbare kleedkamerhumor. Hun grappen lijken op het eerste gezicht onbenullig en onschuldig maar zijn tekenend voor het dubbele in de voetbalcultuur. We hebben sportiviteit, gelijkheid en respect hoog in het vaandel. Tegelijkertijd zijn ‘homo’ en ‘mietje’, ook vandaag nog, gangbare ‘kwalificaties’ in het voetbaljargon, die synoniem zijn voor slap, zwak en slecht presenteren.

Pisnicht: The Movie

Afgelopen zomer zag ik de documentaire ‘Pisnicht: De Movie’. Een persoonlijke, met lef en humor gemaakte film van programmamaker Nicolaas Veul over de impact van denigrerende opmerkingen op het zelfbeeld van jonge homo’s die nog in de kast zitten. Nicolaas waagt zich ook in de kleedkamer van een voetbalteam. Dat levert een openhartig en confronterend gesprek op, waarin

humor en homofobie door elkaar lopen. “Ze noemen elkaar allemaal ‘homo’ – als je niet scoort, slecht speelt, te laat komt. De ene helft bedoelt daar verder niets bijzonders mee, de andere helft heeft wel degelijk moeite met homo’s.”

Als je voortdurend met foute grapjes en negatieve opmerkingen wordt geconfronteerd - in je team of van de zijlijn - doet dat iets met je. Dat is confronterend, helemaal voor jongens en meiden die nog onzeker zijn over hun geaardheid. Kleinerende opmerkingen en grappen maken hen op een nare manier bewust van het ‘anders’ zijn. In zo’n situatie ben je op je hoede en voel je je alleen. “Je kruipt in je harnas, uit angst dat iemand ontdekt wie je bent.’’. Ik vind dat een beklemmende en trieste gedachte. Er is ook geen reden om aan te nemen dat dit bij Alliance ‘22 niet aan de orde zou zijn. Ook in onze vereniging zijn er ongetwijfeld spelers en speelsters die zich op deze manier ongemakkelijk en beklemd voelen of gevoeld hebben. Als je dat goed tot je door laat dringen, moeten we daar samen iets aan doen.

Voetbal met plezier

Voetbal is van iedereen. Huidskleur, leeftijd, levensovertuiging, geslacht of geaardheid; het maakt niet uit. Alliance ‘22 wil iedereen met plezier laten voetballen, in een stimulerende én veilige omgeving. Omdat ook echt voor iedereen waar te maken, moeten we dan ook iets doen aan ingesleten gedrag en het gemak waarmee homo-negatieve opmerkingen worden gemaakt, zodat LHBTI+ jongens en meiden zich niet gedwongen hoeven te voelen om zich te verbergen. Nicolaas Veul zegt daarover “Ik ben niet van de humorpolitie, integendeel. Het gaat ook echt niet om één of twee grappen maar om de optelsom, om de cultuur van alleen maar negativiteit. Ik roep alleen op tot empathie. Kun je invoelen wat je een ander aandoet met continue platte stereotypen? En ben je bereid om eens een ander woord te kiezen?” Daar gaat het om!

Statement

Dit weekend maken we daarom een statement, door de regenboogvlag te hijsen, met aanvoerdersbanden in regenboogkleuren het veld op te gaan en door in wedstrijdbesprekingen stil te staan bij Coming Out Day. Dit statement is in eerste instantie aan ons zelf gericht, om ons zelf een spiegel voor te houden én om duidelijk te maken dat we het bij Alliance ‘22 belangrijk vinden om verschillen te respecteren en elkaar de ruimte en vrijheid te geven om je te uiten en je eigen weg te gaan. Met het maken van een statement zijn we er niet. Gedrag veranderen gaat niet van zelf, dat kost tijd en gewenning. Het uitdragen van deze boodschap vraagt blijvend aandacht. Later dit seizoen komen we hier in ieder geval in de teamleidersbijeenkomsten op terug.

Fijne Comming Out Day!

Robert Graat

Voorzitter sv Alliance ‘22

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cijfers, citaten en tekstpassages zijn afkomstig uit Feiten en cijfers LHBTI, bureau Movisie -  Seksuele diversiteit in breedtesport, Mulier Insituut – LHBTI'ers kunnen fijn leven zolang ze 'normaal' doen', RTL Nieuws/Editie NL - Zijn er dan écht geen homomannen in het Nederlandse profvoetbal? van Valentijn De Hingh in De Correspondent -  Interview Nicolaas Veul door Sander Becker in Trouw