Wedstrijdverslag Haarlem-Kennermerland B1 Alliance B1


Gister mocht ik de wedstrijd van Alliance B3 – DSS B2 aanschouwen. Eigenlijk was dit meer de wedstrijd Lou Rudolphy – DSS B2. Want eerlijk gezegd was Lou diegene die er met kop en schouders boven alle spelers uitstak. Dit resulteerde ook in de uitslag 5-1 (en daarmee 5x Lou). Goed werk! De B3 is in een stijgende lijn.

De B2 ging uit bij ODIN’59 B3 ten onder met 4-2. Giel en Tommy sloten voor deze wedstrijd aan bij de B2 en ook zij konden het niet voorkomen dat de B2 ten onder ging. Volgens trainer/coach Ben, waren de spelers van ODIN’59 zeer groot en sterk en daarnaast ook nog erg bekwaam. Iets wat natuurlijk opvallend is voor een B3 elftal.

De B1 moest vandaag op bezoek bij de gedeelde en tot op heden ongeslagen nummer 1 in onze competitie, namelijk Haarlem-Kennermerland B1. Dit vond allemaal plaats op het voormalig Haarlem complex en tevens hetzelfde complex waar Alliance’22 tot voor kort (tijdelijk) haar wedstrijden en trainingen deed in afwachting van het vandaag geopende nieuwe sportcomplex.

Voor vandaag waren de volgende 14 spelers geselecteerd:

Anton, Boyd, Cas, Daan, Derek, Elias, Gijs, Gosse, Jordi, Lars, Lucas, Robert, Sjoerd en Teun. Cas haakte voor de wedstrijd af omdat hij zich toch nog niet fit genoeg voelde om te spelen en middenvelder Joost is nog steeds geblesseerd aan de rug.

Deze wedstrijd was belangrijk, willen wij nog mee doen voor het kampioenschap, dan dienden wij hier toch echt te winnen. Dit met name ook omdat de tegenstander al ongeslagen bovenaan staat en er hierdoor toch een bepaalde status denkt te hebben behaald.

Afgelopen week hebben we zeer veel techniek getraind, dit in combinatie met passing en afmaken. Dus zouden we deze wedstrijd zeer zeker voetballend moeten winnen of domineren. Ik verzocht via de mail aan de ouders om Alliance’22 te komen steunen in deze zware wedstrijd. Gelukkig gaven een aantal ouders hieraan gehoor en was er toch wel wat publiek op de dag die zeer somber, koud en regenachtig begon.

Tijdens de warmingup kwam de zon op en werd het aangenaam weer. De jassen konden uit en de paraplu dicht. Dit terwijl ik juist hoopte op wat frisser voetbalweer. Maar goed.

De jongens gingen na een bespreking over hoe de dingen van de training toe te passen in de net nieuw gevormde tactiek. Daarnaast wie zorg moest dragen voor welke tegenstander en op welke positie. Dit was allemaal duidelijk.

We begonnen eigenlijk meteen wel sterk. Dat weerhield ons niet om toch vaak onnodig balverlies te leiden en we toch soms te makkelijk de ruimtes weg gaven. Ik begon met een fysiek zeer sterk middenveld en had daardoor vrij snel controle over het middenveld. Gosse die overigens nu als verdedigende middenvelder speelde, had zijn taken goed begrepen en zat eigenlijk tussen elke opbouw van de tegenstander. Hierdoor werd deze gedwongen om de lange bal te spelen. Zolang wij de eerste bal hadden of de bal bij de 2de lijn weghaalden, was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht.

We kwamen nog wel dichtbij treffers, maar het afmaken was weer eens niet volledig. De kansen waren er en we braken soms echt goed door. Toch ging hij er zoals gewoonlijk niet in. Hoewel we wel dominant waren, gingen we de duels halfjes in en werd er toch te weinig lef getoond. Te bang en te lief waren we in die eerste helft toch echt.

Ik had vandaag voor het eerst Lars meegenomen en had voor hem 2 posities voor ogen. Hij zou een rechtshalf of spits kunnen zijn in het systeem en ik zou (dat lukte niet) hem op beide plaatsen testen.

Doordat we in de omschakeling nogal wat slordig waren, kon ik niet meteen mijn wissels invoeren. Zo bleef eigenlijk het team wat startte op een enkeling na, staan op het veld zoals we begonnen waren. Dit omdat ik geen wissels bij me had die onze zwakheden konden verbeteren.

Het was voor mij geen verrassing dat behalve we de duels halfjes in gingen, we ook de net geoefende technische mogelijkheden (opendraaien) niet voldoende toepasten in de wedstrijd, dit terwijl er diverse momenten waren waar dat een uitkomst was geweest in het spel.

Er waren gelukkig wel B1 waardige acties. Zo begon achterin Teun (die zo af en toe weer eens te diep stond) met een kleine aanzet op Elias. Deze draaide (half) open en zag de aan de zijkant vrijgekomen Lars verschijnen. Lars kreeg de bal goed ingespeeld en had (misschien niet echt) door dat Gosse kwam inlopen en speelde de bal. Gosse kon zonder aannemen de bal achter de keeper van Haarlem-Kennermerland schieten. Gosse 0-1.

Hoewel we daarna niet echt meer dicht bij een tweede treffer kwamen, weerhielden we Haarlem-Kennermerland er ook echter van om dicht bij onze Anton te komen. Dit zorgde voor een soort tennis voetbal, waarbij er voornamelijk op het middenveld de strijd werd uitgevochten. Haarlem-Kennermerland wist zich geen raad en speelde de bal regelmatig over de zijlijn om zo het tempo eruit te halen en te houden.

In de rust wees ik op dat we feller moesten zijn, meer de duels in moesten gaan en elkaar ook strakker moesten inspelen. Individueel wees ik enkele spelers op hun herhaaldelijke foutjes.

Zo begonnen we de tweede helft meteen beter dan de eerste. Er werd direct beter door Alliance’22 gevoetbald en nu kwam Haarlem-Kennermerland helemaal niet meer bij ons doel. De verdediging bij Alliance’22 stond zo sterk dat elke actie van onze gastheren door deze verdediging werd tegengehouden en Anton eigenlijk zonder reden op de goal stond.

Het was zelfs zo erg, dat Haarlem-Kennermerland niet eens tot een schot mocht komen. Hier stak de scheids (man in spijkerbroek) een stokje voor door regelmatig bij onze 16 de vrije trap tegen te geven en zodoende onze tegenstander een “gratis” schot op doel kreeg. Helaas voor onze tegenstander liepen ook deze stuk in onze verdediging.

Wij waren hier beter in, zo kwam Sjoerd, Jordi en Derek nog oog in oog met de keeper van Haarlem-Kennermerland, maar waren niet succesvol deze 100% kans in een goal om te zetten. Helaas. Zo waren de aangesloten middenvelders (Boyd, Elias, Derek en Lucas) nog wel eens in de mogelijkheid om te schieten, maar draaide teveel om hun as om tot een schot te komen. Te lang aan de bal was wellicht één van de dingen die ik vanaf de zijkant riep. Toch waren hun onmisbaar op het middenveld dit omdat daar ons speltempo werd bepaald.

Opnieuw stond Jordi vandaag in de spits en behalve zijn gemiste kans, ging dit aardig goed. Sjoerd had weer wat last van teveel draai en passeer werk en kijken naar de bal, hierdoor was hij niet altijd even “open” voor wat er om hem heen gebeurde. Toch kwam er een aantal keren steengoede acties uit voort. Acties waarbij er met een hoog tempo de bal werd getikt en er zowaar een echte voetbalactie ontstond van hoog niveau! Een genot om te zien! Zo heb ik het in gedachten en zo lukte het toch echt een aantal keer.

Het is duidelijk zichtbaar dat het team meer en meer op elkaar ingespeeld raakt. Zo krijgt de verdediging steeds meer zelfvertrouwen, word Daan brutaler en Elias vind steeds meer zijn medespelers. Het is nog een klein stukje groei voordat we acties die we vandaag een aantal keren lieten zien, gewoon elke wedstrijd constant laten zien.

Vandaag ging de plek van Man of the Match toch echt tussen 2 spelers. Ondanks dat Daan meer opviel voor het publiek, was het het harde werk van Gosse wat zorgde voor het zekere middenveld. Een moeilijke keuze voor me. Dit omdat ik vind dat Gosse een uitstekende wedstrijd speelde en Daan achterin gewoon positioneel geniaal was en toch zeer zeker de tittel Man of the Match verdient. Maar dat echt met Gosse daar net net achter..

Teamgemiddelde: 6,6

Anton Kuik (6,5), Boyd (6,0), Cas (-), Daan (8), Derek (6,5), Elias (5,5), Gijs (7,0), Gosse (7,5), Jordi (7,0), Lars (6,5), Lucas (7,0), Robert (6,5), Sjoerd (6,5) en Teun (6,5).

Man of the Match: Daan van Buuren (8,0)

Second Man of the Match: Gosse de Vries (7,5)

Op naar de volgende wedstrijd, waar thuis IJmuiden B1 op ons wacht. Uiteraard met in gedachten hoe wij vandaag speelden en hoe we dit nog beter kunnen doen. IJmuiden staat momenteel onderaan, maar mag zeer zeker niet onderschat worden.