Wedstrijdverslagen Zondag 1 2005-06

Verder nieuws:
Kampioenschap!!!
Alliance 1 wint van Spaarnwoude
Rutger Leeuwe topscorer
Man of the match
Alliance 1 klopt DSS


Wedstrijdverslagen Zondag 1 2005-2006

Rutger Leeuwe gehuldigd als regionaal topscorer
Uit het Haarlems Dagblad van woensdag 17 mei 2006 (door Simon Luybé):
“Op het complex van de winnende club van het jaar 2002-2003 Velsen is gisteravond het amateurvoetbalgala gehouden. De vereniging die nu geëerd werd, was HFC EDO. De prijs van de beste speler van het afgelopen seizoen ging naar Kennemerland-speler Erik Poorta. Keeper Jeroen Pathuis van Hillegom is de beste in zijn categorie en trainer van het jaar is Rogier Hermans van Onze Gezellen.
Ook in de prijzen vielen de topsscorers van de zaterdagklasse, Tarek Lehiba van Young Boys en Alliance-speler Rutger Leeuwe op de zondag. Bij de opening van het gala gaf Fred Postma, van de afdeling promotie van deze krant, aan “apetrots”te zijn op de aanwezigheid van de oud-profvoetballers Martin Haar en Barry van Galen.” (“.........”)
“Martin Haar overhandigde de prijs (een waardebon) aan de topscorer van de zaterdagafdeling Lehiba. “Young Boys is een club in opkomst. Er is alleen één nadeel. Volgend jaar wordt deze wereldprestatie wéér van je verwacht”, vertelde de huidige assistent van Louis van Gaal bij AZ aan Tarek Lehiba.
De onlangs bij AZ gestopte Van Galen richtte het woord aan goaltjesdief Rutger Leeuwe. “Ik heb helaas geen tijd gehad om je te zien scoren. Maar 34 treffers is een hoop. Ik had er maar drie dit jaar. Wellicht kom ik nu wel eens bij Alliance kijken”, zei de oud-international en kersverse scout van AZ.
EDO, Overbos en Schoten waren de genomineerden bij de club van het jaar. Na intensief beraad kwam promovendus EDO als beste uit de koker en niet alleen omdat de rapporteurs er altijd een “bakkie snert”in de rust krijgen. Voor EDO-voorzitter Nol Block was de uitverkiezing reden om gelijk zijn gram te halen op het beleid van de gemeente Haarlem. “Onze kleedkamers en het veld, het lijkt nergens naar. Nu wij weer eerste klasser zijn, zullen we eisen gaan stellen.”
Uit de genomineerde trainers Peter vanb der Waart, Cor ten Bosch en Rogier Hermans werd laatstgenoemde uitverkoren. Vorig jaar werd OG club van het jaar, nu volgt na twee opeenvolgende kampioenschappen ook de beloning voor Hermans, die net als bij EDO heeft te doen met een gebrekkige accomodatie.”
De eindstand bij de zondagamateurs luidde:
  1. Rutger Leeuwe (Alliance) 34
  2. M. Abrahams (Bloemendaal) 19
  3. W. Zandgrond (Pancratius) 18
(Bron: HD 5/5/06)
TS


Alliance zondag-1 kampioen 4e Klasse D !!!
maandag 17 april 2006: Zandvoort 1 – Alliance ’22 1 : 1 – 2
De ontlading is enorm na het laatste fluitsignaal op deze zonnige tweede paasdag. Bij de spelers van Alliance, bij trainer-coach Hans Blom, bij de verdere ondersteuning van het team, en bij de vele, vele naar Zandvoort meegekomen Alliance-supporters. In een mum van tijd is de middencirkel van het prachtige Zandvoort-veld veranderd in een hossende Alliance-menigte. Champagne kurken knallen, vuurwerk ontploft, het bengaals vuur wordt ontstoken, spelers omhelsen elkaar, iedereen feliciteert iedereen, ouders en vriendinnen glimmen van trots, en vanuit het Zandvoort-clubhuis schalt via de geluidsinstallatie (heel sportief) over het veld: “We are the champions”. En zo is het maar net. In haar 84ste levensjaar is Alliance weer eens kampioen en in het 85ste jubileum-jaar zal Alliance voor het eerst in haar bestaan in de derde klasse KNVB spelen.
Ook de opluchting is enorm bij Alliance 1 en de naar Zandvoort meegereisde aanhang. Door zenuwen verkrampt heeft Alliance net een allerbelabberdste tweede helft afgesloten. Winnend afgesloten, dat gelukkig nog net wel. Maar wat is het spannend geweest. Zandvoort speelt de tweede helft met grote inzet en vervult zijn sportieve plicht (in Bloemendaal hebben ze niets te klagen wat dat betreft) en voor het zelfde geld wordt het 2-2. Kunnen de bloemen weer in de ijskast.
Maar laten we bij het begin beginnen. Op een zonovergoten Zandvoort-terrein worden de plaatsen langs het hoofdveld deze tweede paasdag geheel bezet door Alliance-supporters. De groen-zwarten beginnen tegen de stevige wind in en kiezen, zoals we gewend zijn, direct de aanval. Toch loopt het niet geheel naar wens. Dirk-Jan Kaan beschrijft de eerste helft in het Haarlems Dagblad van dinsdag 18 april 2006 aldus:
“Tal van kansen gingen echter nodeloos verloren. Het eerste kwartier kwamen Tim Koppen. Jacco Handgraaf en Rutger Leeuwe alleen voor keeper Edward de Jonge Urbach te staan. Ze faalden allemaal jammerlijk. Pas na een half uur werd de ban gebroken. Uit een corner kwam de bal voor de voeten van Thijs van de Anker, die uit de draai in de uiterste hoek schoot. De vreugde bij de grote aanhang was uitzinnig.
Ook na de eerste goal kreeg Alliance genoeg mogelijkheden om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Jacco Handgraaf kreeg op slag van rust een grote kopkans maar de bal vloog over. Vlak hierna kwam ook Diederick Wille oog in oog te staan met de keeper. Wille verzuimde echter om de wedstrijd in het slot te gooien. Pas in de blessuretijd van de eerste helft viel de bevrijdende tweede treffer. Nick Hendriks kreeg de bal op rechts en dribbelde mooi naar binnen. Zonder aarzeling schoot hij de bal met links in de verre bovenhoek via de paal binnen.”
Het Alliance-legioen verkeert in de rust in opperbeste stemming. Mooi weer, een 0-2 voorsprong, het kampioenschap (bijna) in de knip. Met de harde wind mee zullen we die Zandvoorters eventjes oprollen. Leeuwe naar de door hem begeerde 35 doelpunten. Zo valt er te beluisteren. Een deel van de supportersschare neemt alvast een lekkere pils op het aanstaande kampioenschap. Hoe anders loopt het die tweede helft. Dirk-Jan Kaan in het Haarlems Dagblad:
“Na rust was Alliance geen schim meer van de ploeg die de eerste drie kwartier oppermachtig speelde. Dat kan ook komen doordat een deel van de fans hun feestje alvast begonnen waren. Deze konden niet zien dat hun ploeg het nog lastig kreeg in de tweede helft. Ruim tien minuten na de onderbreking was het Zandvoort-spits Michael Kuyl die de bal uit een corner simpel binnen kon schuiven: 1-2. Zandvoort was na de aansluitingstreffer een aantal malen dicht bij de gelijkmaker en leek aan zijn sportieve plicht te gaan voldoen. De snelle buitenspeler Faisel Rikkers kwam tot een aantal doelpogingen, maar deze misten richting. Alliance had in deze periode nog wél een penalty moeten krijgen, maar de wisselvallig fluitende scheidsrechter Nieuwenhuizen legde de bal buiten het zestien metergebied. Tot ongenoegen van de mensen langs de zijlijn.
Het laatste kwartier was weer van Alliance. Een poging van Diederick Wille werd van de lijn gehaald en de ingevallen Frank van Wees kwam een halve schoenmaat te kort om een voorzet binnen te glijden. Verdedigend hadden de groen-zwarten niks meer te vrezen van de moegestreden Zandvoorters en de fans konden zich opmaken voor een feestje.”
En dat feest is er direct na het laatste fluitsignaal. Op de middenstip in Zandvoort. Champagne kurken knallen, vuurwerk ontploft .........................: Alliance gaat uit zijn dak. Het “We are the champions” overstemt voor even het racewagen-gebulder van de Paas-races.
Trainer-coach Hans Blom staat het Haarlems Dagblad te woord: “De tweede helft stonden we stijf van de zenuwen” zegt Blom, die volgend jaar weer aan het roer staat. “We hebben het hele seizoen prima gespeeld. Dit is echt heel leuk.” Over komend jaar is de oefenmeester positief gestemd. “We hebben een jonge ploeg en er is komend seizoen veel doorstroming vanuit de jeugd. We nemen de derde klasse zoals hij komt.”
Een prachtig slot van een even prachtige als spannende middag.
Teun Schermerhorn
Tegen Zandvoort speelden: Dirk Jan Koopman, Thijs van den Anker, Henk-Jan Santing, John Stut, Wouter Schenk (Mathijs Blom), Tim Koppen, Daan van der Fange, Nick Hendriks (Frank van Wees), Rutger Leeuwe, Diederick Wille en Jacco Handgraaf.
Wilt u de kampioenen zien spelen? Dat kan as zondag 23 april 2006 om 14.00 uur op het Alliance-terrein tegen Bloemendaal 1 de nummer 2 van de Vierde Klasse D.

(foto: Willem Brand)


Alliance loopt eenvoudig over Spaarnwoude heen
Rutger Leeuwe scoort 4x en komt op 33 (met nog 3 te gaan).
zondag 9 april 2006: Alliance 1 – Spaarnwoude 1 : 6 - 0
Heeft Spaarnwoude vooraf het idee gehad tegen Alliance voor een verrassing te kunnen zorgen, dan is die gedachte snel voorbij. Al in de eerste minuut slalomt Nick Hendriks door de Spaarndamse defensie en verschalkt de Spaarnwoude-goalie: 1-0.
Het wederom in grote getale opgekomen publiek wrijft zich in de handen en gaat er eens goed voor zitten (staan). Alliance ontketent weliswaar een waar bombardement op het Spaarnewoude doel, maar de bal wil er niet in, mede dankzij goed keeperswerk. Het duurt tot in de 25ste minuut als Diederick Wille op de rand van het strafschopgebied uitstekend wordt vrijgespeeld en zijn harde schot half wordt geblokt en juist daardoor met een schitterende boog in de linker bovenhoek verdwijnt: 2 -0.
Hierna volgt voor Alliance, wat in vaktermen heet, “even een mindere periode”. Passes komen verkeerd aan, geklungel op het middenveld, aanvallers die niet aanspeelbaar zijn en een lichte irritatie bij enkele spelers. Aan het slot van de eerste helft herpakken de groen-zwarten zich en komt eindelijk de tot dan redelijk onzichtbare Rutger Leeuwe in beeld. In amper 10 minuten wordt Spaarnwoude alsnog geheel opgerold door twee goals van de regionale topscorer, die met zijn tweede goal de magische 30-doelpunten grens passeert. Alliance gaat rusten met een geruststellende 4-0 voorsprong.
In de rust wordt door het publiek driftig gediscussieerd over de vraag of Leeuwe wel heeft gescoord uit de door hem keihard ingeschoten vrije trap, die via de rug van medespeler Tim Koppen in het doel verdwijnt. Altijd een moeilijk geval. Een goede herhaling op TV wordt in de Alliance-kantine node gemist. Voor de oplossing van dit filosofische vraagstuk is beslissend het antwoord op de vraag of een rug kan scoren. Dat hangt er naar mijn mening van af. Als de eigenaar van de rug met zijn rug heeft willen scoren (en dat kan natuurlijk), dan moet het antwoord in beginsel ja zijn. Een spits die opspringt en in de draai met zijn rug een voorzet over de lijn drukt, scoort, zondermeer. Is de bal zonder dat betrokkene er erg in heeft via zijn rug in het doel verdwenen, dan komt de goal in het algemeen op het conto van de oorsponkelijke schutter, zou ik denken. Ook de intentie van de schutter zal daarbij een rol spelen. Schoot hij op goal, was het een voorzet? Twijfelgevallen zullen er altijd zijn. Nu niet. Leeuwe dus, in dit geval. Het Haarlems Dagblad is het op maandag gelukkig geheel eens met deze gedachtengang.
De tweede helft is vrij vervelend. Intussen is het bericht doorgekomen dat Bloemendaal aan het winnen is van Waterloo en dat de bloemen dus weer in de ijskast kunnen. Spaarnwoude is niet bij machte om de solide Alliance-defensie echt pijn te doen en de Alliance voorwaartsen lijken 4-0 wel genoeg te vinden. Alleen Rutger Leeuwe wil, zoals we weten, Huntelaar voorblijven. En zo geschiedde. Eerst 5-0 uit een penalty en vervolgens 6-0 met een keihard, loepzuiver diagonaal geschoten bal langs de verbouwereerde Spaarnwoude doelman. Of was het andersom?
Teun Schermerhorn


Rutger Leeuwe regionaal topscorer bij de zondagamateurs
Alle cijfers op een rij
Met 29 doelpunten voert Rutger Leeuwe, spits van Alliance 1, de regionale topscorerslijst bij de zondagamateurs aan. Leeuwe kwam tot deze enorme productie in 18 wedstrijden. Een gemiddelde van 1.6 doelpunt per wedstrijd. Van de 56 tot dusverre door het eerste van Alliance gescoorde doelpunten nam de spits dus iets meer dan de helft voor zijn rekening. Een fantastische prestatie van Rutger en natuurlijk van het hele team. Met nog 4 wedstrijden te gaan, zijn we benieuwd hoever de Alliance-spits gaat komen dit seizoen.
Intussen staat hij in de regio-ranglijst een straatlengte voor op M. Abrahams van Bloemendaal (16 doelpunten) en Johan van Neste van DSS (14). Opvallend is overigens het grote aantal spelers in de lijst van ploegen uit de zondag 4e klasse D.
Elke week publiceert het Haarlems Dagblad op vrijdag de topscorers van de eerste zaterdag- en zondagteams van alle amateurverenigingen in de regio. Bij de zaterdag-amateurs staat Maarten Kuhlmann van Alliance 1 op een 7e plaats met 10.5 doelpunten. De doelpunten in de zaterdagse vierde klasse en de zondagse vijfde klasse tellen maar voor ¾ mee, omdat het maken van doelpunten in deze klassen eenvoudiger zou zijn. In werkelijkheid scoorde Kuhlmann dus al 14 keer.
De ranglijsten per 24 maart 2006:
Zondag Zaterdag
1. Rutger Leeuwe (Alliance) 29
1. Tarek Lehiba (Young Boys) 23,25
2. M. Abrahams (Bloemendaal) 16
2. S. Beverly (Young Boys) 18.75
3. Johan van Neste (DSS) 14
3. Vincent Ammerlaan (SCW) 17
4. Rick Prins (Schoten) 14
4. P. van Meerwijk (RCH) 12.75
5. R. Padt (Zwanenburg) 13.5
5. Marcel Klomp (SIZO) 12
6. M. de Jong (Utd/DAVO) 13.5
6. F. Benfequira (Young Boys) 12
7. M. Woestenburg (Waterloo) 13
7. M. Kuhlmann (Alliance) 10.5
8. Tom van der Wilt (THB) 12.75
8. R. van Esdonk (Young Boys) 10.5
9. D. Zwitser (Terrasvogels) 12.75
9. Andrew Verhulst (Overbos) 10
10. Bekir Arslan (HYS) 12
10. Jeroen Alderden (SCW) 9

Uit het Haarlems Dagblad van 24 maart 2006:
Leeuwe over Huntelaar


Haarlems Dagblad: Tim Koppen is “Man of the match”
Elk weekend stuurt het Haarlems Dagblad een ouwe rot in het vak naar “de wedstrijd van de week” van het Haarlemse amateurvoetbal. Afgelopen zondag, 12 maart 2006, was dat de topper in de 4e Klasse D tussen Alliance 1 en DSS 1 (1-0). Sjef van Duffelen heeft in het Haarlems Dagblad van maandag 13 maart jl de wedstrijd en de spelers van Alliance geanalyseerd en voorzien van een cijfer. Tim Koppen (cijfer: 8) werd daarbij door hem uitgeroepen tot “Man of the match”en verdiende daarmee een waardebon van vijftig euro te besteden bij Brederode Sport in Santpoort Noord. Hieronder treft u de analyse aan van Sjef van Duffelen alsmede een actie-foto uit het Haarlems Dagblad van dezelfde dag gemaakt door Marco de Swart van United Photos. Onderschrift bij de foto: “Nick Hendriks van Alliance zit klem tussen Nicky Bruinier (links) en Daniël van Andel.”


Alliance 1 klopt DSS en wint tweede periode
Rutger Leeuwe scoort enige (en zijn 27e) treffer
12 maart 2006 Alliance 1 – DSS 1 : 1 - 0

Op een zonovergoten Alliance-terrein genieten de in grote getale opgekomen supporters van een spannende topper in de 4e klasse D van de zondagamateurs. Uiteindelijk gaat Alliance er verdiend met de zege vandoor. Rutger Leeuwe scoort in de 80ste minuut met een subliem en keihard schot de 1-0. Hiermee halen de groen-zwarten de tweede periode-titel binnen, zodat er in ieder geval in de nacompetitie gespeeld gaat worden voor promotie naar de derde klasse.
Maar door de nederlaag van de nummer twee in 4D (Bloemendaal verliest thuis met 1-2 van De Brug) zit er wellicht nog meer in dit jaar voor de mannen van Hans Blom. Inmiddels gaat Alliance met nog vijf wedstrijden te gaan aan kop met zeven punten voorsprong op Bloemendaal en negen op het als derde geklasseerde DSS.
Alliance domineert de gehele eerste helft en krijgt een aantal goede kansen. Een enkele keer wordt zeer collegiaal een balletje breed gelegd, waar een riante mogelijkheid bestaat om zelf de DSS-keeper te verschalken. Een 2-0 ruststand zou zeker mogelijk en verdiend geweest zijn. Als het na rust ook maar niet wil lukken om de 1-0 op het bord te zetten, begint DSS er zowaar in te geloven en verlaat het af en toe de verdedigende stellingen. Alliance komt weliswaar onder druk te staan, maar echt gevaarlijk wordt het niet. Met razendsnel uitgevoerde aanvallen over de vleugels krijgt Alliance de beste kansen op de overwinning. Gelukkig voor Alliance (en de vele fans langs de lijn) lukt het DSS na een corner niet om de bal uit het volgepakte strafschopgebied weg te krijgen. Uit de draai ramt de topscorer van Alliance en van de regio het leer tegen het net. De Alliance supporters gaan uit hun dak.
Na het laatste fluitsignaal zien we een dolblij Alliance-team dat collectief de drie punten uit het vuur heeft gesleept en de 2e periode-titel heeft binnengehaald. Een prachtig gezicht: juichende Alliance-spelers tegen een achtergrond van door enkele fans ontstoken bengaals vuur en een groot spandoek met “Forza Alliance”. Wie had dat voor mogelijk gehouden: Italiaanse toestanden aan de Zeedistelweg.
Teun Schermerhorn