In Memoriam Ferry Gustenhoven


In Memoriam Ferry Gustenhoven

Voorzitter van 1950 / 1965 en ere voorzitter sinds 1965.

Afgelopen zaterdag 6 februari is onze erevoorzitter Ferry Gustenhoven overleden.

Wij herdenken hem hierbij aan de hand van een interview door hem gegeven ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan in 1997.

Gustenhoven wil voor het interview eerst nog iets vragen. Heeft dit interview wel zin? Wat moeten jonge Alliancers met ouwe zakken als Gustenhoven? De interviewer gaf daarop het enige juiste antwoord. “Wie de wortels van Alliance niet kent ,kent Alliance niet. Elk fenomeen valt alleen te begrijpen vanuit de geschiedenis

Gustenhoven heeft wat oude foto’s en documenten op tafel . De oudste foto is van 1930.Toen speelde hij,veertien jaar,leerling van het Triniteitslyceum,zijn eerste wedstrijd in de groen-zwarte kleuren. Op de achterkant van de foto staat de eerste uitslag zelfs: 1-12,tegen de Zwaluwen. Twee jaar later debuteerde Gustenhoven in het eerste,in het begin als linksbuiten,later als keeper. Hij herinnert zich de legendarische kampioenswedstrijd tegen DOS uit Roelofsarendsveen,1938 met heel Roelofsarendsveen -700man- langs de lijn. Het werd 2-1 voor Alliance.”Ik was een goede keeper toen. Dat kwam omdat ik ook cricket speelde. Daar leer je heel snel en intuïtief van te reageren. Niet twijfelen of die bal rechts of links gaat,nee,weten: hij gaat links. Juist voor het vertrek van pater Esser in 1935 kwam Gustenhoven in het Alliance bestuur. Esser liet de club in goede handen achter . Maar toen kwam de oorlog. Het Triniteits werd in oorlogstijd bezet. Ons veld werd gebruikt voor legeroefeningen. Vandaar dat het later zo´n knollenveld was. Maar waarschijnlijk is dat zelfs de redding geweest voor Alliance. De oorlog veroorzaakte een eerste verwijdering tussen het lyceum en de voetbalclub. Het schoolveld werd onbespeelbaar. Alliance moest uitwijken,dat betekent: meer op eigen benen staan. De band verslapte. Ik geloof dat Alliance het als schoolclub ook niet meer lang gered zou hebben. Langzaam kreeg de club haar wortels in de buurten rondom. Dat was goed. Het veranderde de vereniging natuurlijk enorm,maar dat moest .Zo is Alliance groot geworden.

In 1965 nam Gustenhoven afscheid van de club. Het nieuwe bestuur maakte hem direct erevoorzitter. Bij zijn afscheid zette hij een beker op tafel. Een wisselbeker,voor leden die zich extra verdienstelijk maken. De Gustenhoven beker wordt tot op dit moment nog steeds jaarlijks uitgereikt Naast je verdienstelijk maken voor je club was ´fair play´een speerpunt van Gustenhoven .´Het is af en toe gewoon te gevaarlijk op het veld. De lol gaat eraf. Kijk,in die zin heeft Alliance ook altijd gedacht. Het moet wel leuk blijven. Dat relativerende, die houding van ´alles is betrekkelijk´,dat is Alliance. In 1926 is de club daarom bijna ontbonden. Na een reeks unfaire wedstrijden vroegen spelers zich af of het nog wel zin had om op deze manier door te voetballen. We laten ons toch niet ongelukkig schoppen! Die houding is ook de reden waarom het eerste van Alliance nooit erg hoog heeft gevoetbald. De slogan ´Voor geen geld geweld op het voetbalveld´ kan ik daarom bijzonder waarderen. Een mooie gedachte. Al vanaf 1922 door ons uitgedragen. Past precies bij Alliance en bij FERRY GUSTENHOVEN.