MO15-1: Kampioenschap binnen, op naar de bekerfinale

Met 2 overwinning in 3 dagen heeft de MO15-1 van Alliance knap de bekerfinale bereikt en het kampioenschap in de hoofdklasse gewonnen. Dankzij beide overwinning blijft dit bijzondere meidenteam in de running voor een ‘triple’ – competitie, beker en Nederlandse kampioenschap. De bekerfinale vindt plaats op 1 juni bij Legmeervolgels (hierbij zijn alle lezers uitgenodigd) gevolgd door het NK op 8 juni.

Toevallig waren beide wedstrijden dit weekend tegen hetzelfde team en grootste concurrent: het stugge Kadoelen uit Amsterdam. Op donderdagavond kwamen de Amsterdammers voor de bekerwedstrijd naar Haarlem met een team aangevuld met een paar vedetten uit hun MO17-1 (dat mag van de KNVB, niets mis mee). En deze speelsters maakten het ons knap moeilijk. We kregen gewoon geen grip op de wedstrijd. Dit zijn de Alliance meiden niet gewend, meestal zijn we de gangmakers. Vanavond niet. In plaats van compact en sierlijke voetbal werd het dus knokken. Niemand zit op een lang verslag te wachten, dus gelijk naar de highlight. De stand is 1-1 met nog 8 minuten te gaan. Kim schoof uit de centrale verdediging naar voren en schoot een onwaarschijnlijke raket van pakweg 30 meter in de kruising. De Kadoelen keeper raakte de bal maar haar vingertoppen waren niet genoeg om dit woeste schot te pareren. We zullen nog lang over dit doelpunt praten. Op de bekerfinale!

Twee dagen later stonden we weer tegenover Kadoelen, nu voor het kampioenschap. Alliance had al 5 punten voorsprong en was bij winst niet meer in te halen. Een verlies zou niet leuk zijn, maar ook nog niet rampzalig. Zo dachten de meiden er waarschijnlijk ook over, want Kadoelen kwam aardig snel op voorsprong met hun inmiddels bekende combinatie van felheid en wilskracht. Het is een bijna Engelse manier van voetbal – afpakken, diep spelen, alles door de lucht – dat ligt onze meiden niet. Kadoelen pakte daardoor de vroege voorsprong en hield lang stand. Pas na de pauze kregen we grip op het spel. 35 minuten lang controleerden we het tempo en creëerden talloze kansen. Lat, pal, net over, net naast. Op een gegeven moment dachten we: tja, het zit vandaag gewoon niet mee. Tot een kwartiertje voor tijd. Uit de zoveelste corner kwam een scrimmage voor het doel en na wat rommelige seconden tikte Mathil de bal over de doelijn. Zoals bij veel scrimmages eindigde deze met de Kadoelen keeper aangeslagen op de grond. De tegenstander reageerde woest, dat was toch een overtreding? Volgens de scheids niet. Later, in de kantine, waren de meningen eensgezind: de bal was los, doelpunt terecht.

Kort daarna werden de meiden beloond voor hun aanvallende spel. Luna rondde de zoveelste tiki-taka aanval af door scherp in de hoek te schieten. De 2-1 was binnen en het kampioenschap ook!

Nu de bekerfinale op 1 juni tegen FC De Bilt, een vermakelijke en vooral voetballende ploeg met een KNVB keepster. Daarvoor nog 2 competitiewedstrijden en een interland tegen een team van Firrhil school uit Edinburgh, Schotland. En wat Kadoelen betreft, de kans op een 5e ontmoeting dit seizoen ligt in het verschiet: ook zij doen mee aan het Nederlands Kampioenschap op 8 juni bij SV Langeberg in Brunssum.