MO17-1 Nederlands Kampioen!

Spanning en sensatie tot aan de finish! Zowel de halve finale als de eindstrijd bleven tot de laatste minuut ondraaglijk spannend, maar uiteindelijk trokken de meiden van Alliance ’22 MO17-1 aan het langste eind. Net als de MO13-1 werden zij voor de derde keer op rij Nederlands kampioen: threepeat!

MO17 NK
Na de vele nederlagen in de jongenscompetitie leek het zelfvertrouwen van de meiden een deuk opgelopen te hebben. Het gevoel dat we weer Nederlands kampioen konden worden was langzaam maar zeker weggeglipt. Maar de mentale veerkracht van deze meiden is ongekend. Er was de afgelopen week fanatiek getraind en het vertrouwen was gegroeid. Niettemin gierden de zenuwen door de keel toen we ons om 10 uur in Sint Michielsgestel meldden. Die spanning werkte positief door en zorgde voor een explosieve start. Het arme Unitas ’30 werd overdonderd. Voor rust was het al 3-0 door een schitterende kopbal van Anna uit een mooie voorzet van Lize. Daarna een goede aanval over rechts, Rubie brak door en die bracht Lize in stelling: 2-0 en Rubie scoorde vervolgens ook de 3-0. Na rust knalde Esther attent raak uit een corner (Haar 7e goal dit seizoen, niet slecht voor een centrale verdediger). Hannah zorgde uit een goede voorzet van Lune voor de 5-0. Deze Lune speelde de hele dag met een gebroken teen…. Wat een bikkel! Daarna werd Be Quick Dokkum met goed voetbal met 2-0 weg gezet. Eerst Rubie uit een fraaie pass van Lize, die later zonder te scoren het hoogtepunt van de wedstrijd verzorgde, met een aanname met een sprong met de punt van de schoen en vervolgens – nog steeds in vlucht – een schot op de lat! De 2-0 kwam diep in de tweede helft via goed doorzetten van Amber. De laatste poulewedstrijd tegen Die Haghe werd een zakelijke 0-0 en we zaten in de halve finale. Erg jammer alleen dat de arme Zhitao haar enkel verdraaide en niet meer verder kon.
In de halve finale was Reiger Boys de tegenstander. Deze sterke ploeg had het favoriete Eindhoven uitgeschakeld en tegen hen hadden we in oktober ongelukkig verloren. De meiden waren dan ook scherp en wilden revanche. Achterin stonden we prima. Eef en Esther zorgden voor een waterdicht centrum, Jessica was alert en sterk aan de bal en Luca speelde een uitstekend toernooi (en bleek de baas over hun gevaarlijkste aanvaller). Op het middenveld vocht Hannelore geweldige duels uit met hun zeer balvaardige en snelle linkshalf (en bijna scoorde ze de beslissende), Uzza deed het geweldige als dynamische middenvelder en Anna ging als altijd voor in de strijd. Alliance was sterker, maar halverwege de 1e helft nam Reiger Boys dankzij een furieus afstandsschot de leiding. Erg lang konden ze niet genieten, want Lune forceerde een corner, Lize gaf hem mooi voor en Amber volleerde prachtig de gelijkmaker binnen. In de tweede helft steeg Amber tot grote hoogte. Ze stuurde Lune in de diepte, die gaf goed voor en Amber schoot zelf de 2-1 binnen. Daarna bleef het spannend, maar mede door alert keeperswerk van Belle hielden we de voorsprong vast.

Voor de finale klaagde Pien dat zij zo weinig scoorde uit corners, omdat Esther steeds op de goede plek stond. Voor de grap zei ik dat Ik Esther dan gewoon de tweede helft wel zou wisselen. Daarover later meer. Veel aanwezigen op het sportpark vonden eigenlijk dat de thriller tegen Reiger Boys de finale had moeten zijn, want tegenstander Helpman leek op papier een stuk minder imponerend. Het leek erop dat die overtuiging in het steeds warmere Brabant in de benen van de speelsters sloop. De Groningse hoofdklasser Helpman deed namelijk in de praktijk zeker niet voor ons onder. Lune kreeg een kansje en de actieve Sterre scoorde bijna met links, maar meer lieten wij niet zien. En halverwege de tweede helft leken we daarvoor de prijs te moeten betalen toen Helpman goed doorzettend de score openbrak. Nog 6 minuten en nu moest er karakter getoond worden. Alles of niets. En daar gingen ze! Lize slingerde een corner voor en daar was Pien (we hadden de vermoeide Esther gewisseld) met een schitterende kopbal in de kruising. Zelden heb ik zo gebruld bij een doelpunt! Nog twee minuten en Lize sprak haar laatste krachten aan, vanaf de cornervlag een harde lage voorzet en Amber spurtte naar de 1e paal met een verdedigster in haar kielzog. Amber was als eerste bij de bal, de keeper blokte, Amber en de verdedigster kukelden over de keeper heen en de bal rolde voor de voeten van Anna. En die stifte de bal akelig koel over het spartelende drietal en tergende langzaam rolde de bal over de doellijn. 2-1 en de buit was bijna binnen. Maar Helpman gaf de moed niet op en Belle moest nog een wanhoops-schot uit haar goal ranselen. Collega-coach Roos en ik stierven duizend doden, maar de meiden sleepten de zege binnen.

Meiden, er waren dit zware seizoen een paar momenten dat ik mijn bedenkingen had over jullie ontwikkeling, maar deze zaterdag hebben jullie laten zien wat een getalenteerde strijders jullie zijn en hoe jullie een superveerkrachtig team vormen! Mede namens Roos en de massaal aanwezige ouders: RESPECT! En op naar de eredivisie.