MO13-1 begint Europees avontuur met overwinning

De Alliance 013-1 meiden zijn het seizoen flitsend begonnen. Na twee overtuigende zeges in de beker (10-0 en 5-0) en nog eentje in de competitie, stond zondag de allereerste Europese wedstrijd op het programma. Want in het voetspoor van de Alliance MO17-1 meiden, neemt dit jaar ook de MO13-1 deel aan de Europe League, een door Girls Soccer Academy georganiseerde competitie met grote clubs en verzamelteams uit Duitsland, België en Nederland. Dat we het als U13 team tegen U14 teams moeten opnemen, was geen reden om deze Europese uitdaging uit de weg te gaan.

Zondag was het zo ver: uit tegen Team Eindhoven, een verzamelteam uit Brabant. Altijd moeilijk die verzamelteams, want je weet maar nooit hoeveel top talent er in alle Brabantse dorpen rondslingert.

Het avontuur begon al om 10 uur bij de Kennemer Sporthal waar een touringcar de meiden en aanhang opwachtte. Op zijn Brabants gezegd - keigezellig. Voor de coach bood deze reis een unieke kans voor een individuele bespreking met zijn draagbare tactiekbord erbij. In de bus konden de meiden niet weglopen, en met hun ouders voorin hebben ze zich keurig en aandachtig gedragen.

Eenmaal bij Voetbalvereniging DBS moesten we aan de slag. Onder leiding van een 14 jarige wunderkind van een scheids, begon de wedstrijd met opvallend veel mensen langs de lijn. Helaas bleven Jet en Katie op de bank, de ene misselijk en de andere geblesseerd (al zal Jet even invallen uit noodzaak, dapper!)

Het was snel duidelijk dat de tegenstander een paar bijzondere spelers tot zijn beschikking had, met name de rechtsbuiten en middenachter. Zelden kom je één meisje tegen dat Luna kan bijbenen, maar ineens stonden er twee!

En toch had Alliance vroeg op voorsprong kunnen komen door een reeks mooie aanvallen via Luna en Eva op de rechterkant en Mathil en Mex links. Noa en Maja hielden goed de regie vanuit het midden. Bal breed houden, driehoekjes, alles wat er in de bus en op het draagbare tactiekbord besproken en uitgetekend was, op de afronding na. Met zoveel gemiste kansen roep je natuurlijk het onheil over jezelf af. En na 20 minuten kwam dat onheil uit een corner, 1-0 achter.

Daar stonden de meiden dan, met hun eerste achterstand van het seizoen. De coach vroeg zich hardop af hoe lang deze kater zou duren. Niet lang dus. Noa ging onmiddellijk na de aftrap op eenzaam avontuur en met knap pingelwerk stond ze ineens voor de Team Eindhoven keeper. Noa heeft al jaren bewezen dat ze niet veel ruimte nodig heeft. Puntje opgepoetste schoen: 1-1. De kater had pakweg 60 seconden geduurd.

In de 2e helft kwam Alliance binnen een paar tellen al op 1-2 voorsprong door een fraaie aanval op de linkerkant via Rene en Jolijn die Luna overtuigend afrondde. Met een voorsprong werd Alliance rustiger en meer zichzelf: veel balbezit, keurig rondspelen, combinaties zoeken, altijd loerend op dat ene luie moment of miscommunicatie in de verdediging. Keer op keer braken de vleugelspitsen door en keer op keer liepen de aanvallen af zonder doelpunt. Ondertussen bleef ook Team Eindhoven gevaarlijk tot de allerlaatste minuut. Letterlijk.

De achterlinie, met keeper Mara en ‘dynamic duo’ Amber en Lotte, ondersteund door Fiene, Safien, Mex en Cathelijne, bleef knap overeind. Cathelijne steeg de hele wedstrijd boven zichzelf uit door de veel snellere rechtsbuiten van Team Eindhoven te neutraliseren, met uitstekende rugdekking van Lotte. Samen dwongen ze de Eindhovenaren andere, mindere snelle wegen naar de doel te zoeken. Die hebben ze niet kunnen vinden. Eindstand: 1-2. Heerlijk, sportieve wedstrijd tegen een leuke en strijdlustige tegenstander. Er is nu al zelfs sprake van een oefenwedstrijd, zo keigezellig was het daar in Brabant.

Zo meiden, vooralsnog ongeslagen in de beker, ongeslagen in de competitie en met de eerste overwinning Europe League in de pocket. Het seizoen is nog heel erg jong, maar aan potentie en team spirit zal het niet liggen. Nu gewoon lekker doorvoetballen.

*De volgende Europe League wedstrijd, tegen MTO Kempen uit Vlissingen, vindt eind Oktober plaats. Locatie TBD.

MO13 1Juichen