Zondag 5 back in Business

Misschien is het de zeer oplettende Alliance'22 volger opgevallen, onze zondag 5 is de laatste twee weken goed bezig is. Na de overgang van A naar de senioren, waren er in tien wedstrijden helaas en onfortuinlijk maar vier punten binnen gesleept. Soms zat het tegen, vielen er goals net op het verkeerde moment of waren er grote verliespartijen.

Dat de aanhouder echter wint blijkt wel weer als we dit team zien spelen in aller vroegte aan de zeedistelweg. Het is 11 december, een guur windje en er schijnt een waterig zonnetje. De tegenstand van de zondag 5 is deze ochtend het derde elftal van FC Aalsmeer. Deze middenmoter kabbelt lekker door de competitie en zullen vast met de overtuiging zijn gekomen de drie punten mee te nemen naar huis. De wedstrijd begint met aan de zijkant bij Alliance'22 een oude bekende in de dug-out, Karim el Gebaly, naar horen zeggen aan de zijlijn, komt hij de jongens een beetje helpen in de vorm van coach. Wat meteen opvalt na dat scheidsrechter Gert op z'n scheidsrechtersfluitje blaast is de verdedigende opvatting van de zondag 5. De consequentheid waarmee dit gebeurd is opvallend, er valt na 25 minuten geen enkele kans te bespeuren, een paar onfortuinlijke pogingen die ver naast gaan is het enigste wat FC Aalsmeer kan voort brengen. Na wat rondspelen achterin heeft nu de centraal verdediger van FC Aalsmeer de bal, door de positionering van Alliance, weet hij echter geen raad. Thijs, één van de spitsen komt op hem afstormen, dit ziet Gijs één van de andere spitsen die zo simpel maar doeltreffend de bal kan afpakken van de kalige centraal verdediger. Doeltreffend bleek het zeker te zijn, want uit deze actie volgde ook de eerste goal. Na deze goal en vele balletjes over de zijkant en schoten die strandde ver van de goal verder, werd het door een onfortuinlijk aangeraakt schot 1-1.

Een wissel van Lukas voor Thijs vondt plaats, was het nu de door een mooie pass in de diepte dat Lukas vrij kon doorlopen op de keeper? Zowaar een goal uit de counter? Ja dat was het en het stondt hierdoor 2-1 voor de groen-zwarte leeuwen .

Na de rust was de spanning een grote factor maar wat er ook gebeurde de tegenstander kwam maar niet tot een kans, behalve in de laatste minuut. Door kordaat ingrijpen van de achterste linie bleek dit echter geen bedreiging en wonnen de jongens met 2-1 . De man of the match was Sidney, met zijn loopwerk en passes zorgde hij voor veel dreiging. Al was het eigenlijk deze keer ook wel een team of the match.

We zijn een week verder en zou Alliance het ook kunnen laten zien tegen een ploeg met kampioenskansen? Vandaag staat de wedstrijd tegen HYS op het programma. Deze ploeg staat derde en heeft in tien wedstrijden al tweeëntwintig punten bij elkaar gespeeld. Met recht een hele lastige tegenstander. De warming-up gaat aan beide kanten erg serieus. De leidsman is wederom Gert, ook zit Karim weer op de bank en is er een aanvoerder in de persoon van Niels Schwier. De wedstrijd begint en wat meteen opvalt is hoe Alliance durft te voetballen deze keer. Vanuit de organisatie weet de linkerkant met Alex, Jos en Thijs samen met Joris de ene na de andere mooie aanval op te zetten. Één keer raken of een splijtende pass van de inschuivende verdediger en tevens Aanvoerder Niels Schwier zorgt voor veel dreiging van Alliance. Het werk wat Jos en Bas in de wedstrijd verrichten valt tevens niet te onderschatten. Door deze wederom goede team prestatie wordt er na een mooie pass van Schwier op Gijs, door middel van een prachtige bal over de doelverdediger gescoord door Gijs, werkelijkwaar een prachtdoelpunt. Na deze goal volgt een periode met vooral veel aanvallen over rechts waar Niels Jonkers Thijmen en Jorrit spelen als de Zwitsersebank. De tijd kruipt langzaam naar de rust, nog één minuut officiële speeltijd. HYS doet er alles aan en heeft het initiatief, echter wordt de bal in de defensie afgepakt en is binnen twee uitstekende passes Thijs één-op-één op voor de keeper vrijgespeeld. Door een uitstekend geplaatste bal in de korte hoek verdubbeld Alliance'22 de voorsprong. Wat een prachtige manier van counteren. Vergelijk het met het Chelsea van Conte of Nederland-Spanje. Wonderschoon doelpunt zou Evert ten Apel zeggen. De scheids fluit voor de rust.

Met verbazing wat een goed en mooi spel Alliance op de mat legde gaat iedereen aan de thee. Was dit de ploeg die soms verloor met nare cijfers? Onherkenbaar in positieve zin. Strijdend als één team voor iedere meter. Met als toetje nog eens heel goed voetbal.

De tweede helft begint. HYS moet winnen en voor Alliance is elk punt mooi meegenomen. HYS begint meteen met een offensief, waardoor het spelbeeld van Alliance tegen FC Aalsmeer weer terug keert. Alliance krijgt uit de counter nog een paar grote mogelijkheden. Echter is het HYS die met geluk, de eerste echte kans benutten die zij krijgen. 2-1 staat t, overigens door een slimme safe en trap van de keeper, een moment van minder organisatie doet hier Alliance even de das om. Na twee safes op de lijn van de geweldig spelende Schwier. Gaat het even flink stormen op het veld, de tegenstander die al de hele wedstrijd door flink gewaarschuwd is door de scheidsrechter gaat nu net iets te ver en ontvangt geel. Met veel tumult verlaat de speler van HYS het veld. Alliance ging overigens stoïcijns om met alle overtredingen en uitdagende praktijken en leken weinig geïntimideerd. De laatste tien minuten zijn aanbeland waarbij Lukas de bal heeft, wat gebeurd er nu? Iemand van HYS maakt een natrappende beweging en mag gaan douchen. De scheids krijgt het nu even te verduren en het spel ligt even stil. Het is nu alles of niets voor HYS met 7 aanvallers is het nu pompen. Alliance zichtbaar bezig met de laatste loodjes probeert de overwinning binnen te slepen. Helaas is echter de vijfde rebound ,o.a. door twee magistrale reddingen van Youp (terug van een blessure) , van de tweede kans net iets te veel van t goede. Vlak voor tijd wordt het nog 2-2. Dit is tevens de eindstand.

Alliance mag trots zijn, ze hebben zo zojuist tegen de nummer drie gewoon een punt gepakt met nog bij vlagen mooi voetbal. Wat het resultaat van de afgelopen twee wedstrijden brengt op vier punten. Dit betekend een verdubbeling nog zo vlak voor kerst van het totaal aantal punten, het weg zijn van de laatste plek en het aansluiting hebben met de middenmoot. Daar mogen de mannen meer dan tevreden mee zijn. De team prestatie die zij de afgelopen twee wedstrijden laat zien is wonderschoon, het is dat waar voetbal om draait voor deze jongens. Ga zo door mannen! De complimenten van een ieder.