Rijp voor de slacht

Op deze stralende herfstzondag speelde koploopster MO19 Alliance (15 punten) tegen De Rijp (4 punten). Hoewel Alliance vorige week nog had gewonnen van RKAV en daarmee het stokje aan kop had overgenomen van RKAV, was het zaak om geen punten te morsen. RKAV zal dat ook niet doen, want we moeten nog een keer spelen tegen RKAV. Zaak is dus iedere wedstrijd zo geconcentreerd mogelijk te spelen. Ditmaal ontbraken in verband met de herfstvakantie Tosca en Sam, maar leidster Judit had Luca uit de MC opgeroepen, die als linksbuiten begon en prima speelde. Judit had ook ter elfer ure via coach Michel gelukkig nog een scheidsrechter kunnen regelen - dat blijft toch een uitdaging voor de thuiswedstrijden. Max, de 12-jarige broer van Sofie was overigens zo aardig om te willen vlaggen, en hij deed het heel aardig.
De wedstrijd begon wat rommelig aan onze kant, en tot verbazing waren er in het begin diverse aanvallen van De Rijp op de goal van keepster Amber. Zij liep echter steeds goed uit waardoor de boomlange spits van De Rijp er niet aan te pas kwam ondanks haar grote passen. Na een minuut of tien raakten de meiden wat beter in hun spel en tekende zich al snel een veldoverwicht af, mede ook door de flinke inzet van middenveldspeelsters als Juwe, Willemijn, Julia de S. en Jessie. Het duurde dan ook nog geen kwartier voordat uit een pass van laatste vrouw Emma op Ilse deze de bal mooi aannam en met een droog schot de 1-0 aantekende. Ja toch fijn hoor, want dan sta je wel op kop, maar met zo'n rommelig begin weet je niet of er dan toch niet een off-day op komst is, nou gelukkig dus niet. Niet lang daarna plofte een mooi schot van Julia de S., die als voorstopper veelvuldig opkwam, op de paal. Even later schoot ze weer op goal, maar de bal zwaaide zo enorm af, dat ze er zelf even om moest lachen. Maar driemaal is scheepsrecht, luidt het spreekwoord, en enige minuten later maakt Julia de S. dan toch met haar linkerbeen (!) een mooi geplaatst schot in de uiterste rechterhoek de 2-0. Loon naar werken, want ze had juist veel geoefend om te schieten met haar 'zwakkere' linkerbeen, en ziehier: het oefenen werd beloond. Tweebenigheid valt heus te leren hoor, en is best makkelijk in een aantal situaties. Intussen was Ilse technisch lekker op dreef, ze speelde haar verdedigster een aantal keren subliem uit en gaf vervolgens een mooie harde voorzet, die helaas niet kon worden afgemaakt. Even later krijgt ze uit een fraaie combinatie met Juwe zelf weer een kans, ah jammer net naast. Als Julia de W. erin komt op links maakt ze meteen met de bal aan de voet een geweldige run gevolgd door een schot op goal die de keepster niet klemvast heeft, maar Ilse kan net niet afmaken. We hadden eigenlijk nog meer goals kunnen maken in de eerste helft, maar de meiden hielden het spel te klein en er werd soms te veel over de as gespeeld, waardoor de vleugels, waar meer ruimte is, niet goed werden benut.

In de rust konden de bezoekers zich vergapen in de kantine aan een heuse schaal met...appelen, goed om ook fruit aan te bieden, wel benieuwd of die schaal uiteindelijk ook leeg gekomen is. Kinderen reageren met St. Maarten ook altijd uiterst ongelukkig als hen mandarijntjes en dergelijke wordt aangeboden...

De tweede helft was amper begonnen maar voor de meiden van De Rijp er erg in hadden, stond het - na een run van Julia de W. en tikkie op Ilse die het mooi afmaakte - 3-0. Daarna leek de verdediging van Alliance even in te dutten want eigenlijk uit het niets kwam na een wat sloom uitziende aanval van De Rijp zowaar een tegengoal tot stand 3-1. Dat gaf De Rijp kennelijk even wat moed, want daarna zetten ze weer een aanval in met een hele diepe bal: Amber moest van heel, heel ver komen sprinten om die bal - met een noodzakelijk sprongetje - net weg te kunnen trappen voor de aansnellende spits. Op zich waren deze aanvallen van De Rijp wel leuk voor de wedstrijd, maar gelukkig bleek het uiteindelijk niet meer dan een 'wake-up-goal' voor de meiden van Alliance want spoedig daarna brak Julia S. door de verdediging van De Rijp en schoot hard op doel, waarna de wedstrijd weer kantelde in het voordeel van Alliance. Dat kwam ook omdat de verdediging met Nina, Emma, Juwe, Maureen en Sofie eigenlijk geen een De Rijp-meid meer langs zich heen lieten glippen. Uit een diepe pass van Juwe ontstond vervolgens chaos in het doelgebied van de tegenstander en maakte een speelster van De Rijp bijna een eigen goal. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Jippe de bal op de lat, maar wist Julia de W. handig de terugkomende bal in te tikken. En dat bleek voor Julia de W. een soort warming up want niet veel later kreeg zij uit een pass van Ilse weer een kans waarbij zij met een prachtig gemikt schot de bal in de rechterbovenhoek schoot: 5-1 (!) De doelpuntenjacht leek nu geopend en was De Rijp rijp voor de slacht? De ene na de andere aanval volgde, maar helaas zonder succes. Een grappig moment ontstond nog uit een hoekschop toen de bal precies op het hoofd van de scheidsrechter belandde, die hem over de achterlijn 'kopte'. Maar de scheids is te vergelijken met een doelpaal, een 'dood' spelelement, dus de bal ging via hem in dit geval gewoon uit, en het werd dus een doeltrap. Omdat ieder doelpunt toch belangrijk is voor het doelgemiddelde - dat altijd van pas kan komen, mocht je gelijk bovenaan eindigen met RKAV - besloot Jippe het enigszins geklungel van De Rijp-keepster af te straffen: 6-1, prima uitslag hoor meiden!

Aangezien de wedstrijd RKAV tegen hekkensluitster AFC niet was doorgegaan, staat Alliance nu trots met 18 punten bovenaan, 6 punten voor op RKAV (met wel 1 wedstrijd meer gespeeld) en met 1 doelpunt verschil een beter doelpuntgemiddelde. Over twee weken kan Alliance dit doelpuntverschil met RKAV nog verder uitbouwen door dan met flinke cijfers te winnen van AFC. Maar eerst volgende week nog een bekerwedstrijd, toevallig weer tegen De Rijp. Dat moet op zich dus geen probleem zijn, en met winst, blijven de meiden ook meedoen in het bekertoernooi.

Roger

AppelenHamburger
.
Een schaal met appelen naast de traditionele hamburger.
Wie zou het winnen?