Alliance MA1 verslaat glansrijk koploper West Frisia

Op het zonovergoten Alliance-terrein moesten de meiden van MA1 Alliance (7 punten) aantreden tegen koploper West Frisia MA1 uit Enkhuizen (18 pt). Die met de nodige pech verloren uitwedstrijd (4-1), maakte dat een revanche op zijn plaats was, maar ook omdat bij gelijkspel of verlies van de nr. 2 Volendam (13 punten) West Frisia bij winst kampioen zou kunnen worden. De in rood/zwart-trainingspak gestoken coaches van West-Frisia maakten in woord en gebaar duidelijk aan hun team dat hier vandaag dus wat viel te halen bij Alliance.’Vergeet het maar', grimlachte coach Judit, 'wij gaan vandaag winnen!' Slopen dus die West-Friezen-meiden, luidde het devies! De selectie was - op Lisette na - bijna geheel compleet, nog aangevuld met Uzza uit de meiden D. Hoewel Nina na lange afwezigheid weer hersteld was, bleek dat zij bij de warming up helaas toch nog niet geheel in orde was. Goed dat je er toch was Nina, volgende keer speel je vast weer mee.
Stonden we vorige wedstrijd al na korte tijd met 2-0 achter op dat winderige, regenachtig veld in Enkhuizen onder het gebeuk van golven van het woelige IJsselmeer, ditmaal startte Alliance met een licht veldoverwicht. In de 4e minuut brak de snelle nr 9 van West-Frisia door onze verdediging heen, maar keepster Noor ging er prima voor liggen. Het was de eerste van een ochtend van fantastische reddingen. Een tegenstoot van Alliance verliep via een pass van Jipke op de als rechtsbuiten gestarte Ilse, die de bal mooi voortrok, maar de bal werd gepakt door de uitstekende keepster van West-Frisia - met Volendam de minst gepasseerde keepster in deze competitie. In de 14e minuut viel een speelster van West-Frisia uit, en aangezien zij geen wisselspeelsters meer hadden, zou een vrouw meer toch een voordeel moeten kunnen opleveren, zou je denken. Echter nog in dezelfde minuut vond weer een uitbraak plaats van West Frisia, waarbij de bal in het elfmetergebied niet goed kon worden weggewerkt en met een harde knal in de linkerhoek bracht de koploper de stand op 0-1. Alliance leunde met een vrouw meer echter niet achterover: in de 19e minuut schoot Tosca hard op goal en in de rebound kon Jipke bijna de gelijkmaker aantekenen. Nog geen minuut later schoot Tosca uit een vrije schop rakelings naast. In deze fase voerde Alliance de druk steeds verder op en ontstond een geweldig leuke scrimmage voor de goal van West-Frisia waaruit Alliance echter uit drie keer schieten niet wist te scoren. Het was overigens niet zo dat West-Frisia geheel op de rug lag, want in de 31e minuut kreeg het nog een zeer goede kans, maar de bal vloog rakelings langs de goal van Noor.
In de 36e minuut maakte Julia - na aangeven van Tosca - dan eindelijk met een droog schot de welverdiende gelijkmaker. Met een gelijke stand gingen de teams de rust in: tijd voor coach Judit om een list te verzinnen, hetgeen wel nodig was, want inmiddels was er weer een elfde speelster van West-Frisia beschikbaar.
Onze groen-zwarte meiden kwamen goed de rust uit, meteen druk op de goal van West-Frisia. Onze meiden oogden ook fitter: wellicht had het conditioneel West-Frisia toch opgebroken dat ze een deel van de eerste helft met 10 speelsters moesten spelen. Na nog geen vijf minuten brak Bo door op links, maar werd gevloerd in het doelschopgebied: de scheids aarzelde geen moment: strafschop! Ilse nam deze en bijna onderkoeld schoof ze de bal prachtig onder de keepster door in de goal. Hoera, 2-1 op voorsprong! Nog geen drie minuten later weer een uitbraak van Alliance via middenveld’motor’ Juwe die de bal aan Jipke gaf, die een prachtige goal maakte: 3-1, de wedstrijd leek beslist. Leek, want helemaal gewonnen geeft West-Frisia zich niet, nog geen minuut later vindt er een uitbraak plaats van de West-Friezinnnen, maar Noor gaat er prima letterlijk voorliggen. In de daarop volgende fase heeft Alliance een duidelijk veldoverwicht: Emma houdt met haar verdediging het achterin goed op slot en voorin krijgen Ilse en Jipke nog goede kansen: de mooiste van Jipke die een hoge bal in een keer aanneemt en meteen met een lob schiet, ai net over de goal. Niet voor niets staat West-Frisia bovenaan want ze blijven proberen terug te komen in de wedstrijd en dringen aan. In de 74e minuut scoort West-Frisia uit een vrije schop de aansluittreffer: de wedstrijd ligt weer helemaal open, superspannend dus, houden onze meiden stand? Qua kansen gaat het nu over en weer, en gelukkig kan Noor in de 84e minuut de bal uit een vrije schop wel tegenhouden. Dan 1 minuut voor het einde draait Tosca op de 16 meter om haar as en pegelt de bal met een geweldige knal in het goal. De bevrijdende 4-2 en juichend gaan de meiden een minuut later van het veld. Prociat en met een wedstrijd minder gespeeld dan diverse andere ploegen, kan de opmars naar boven worden voortgezet.