D2: te sterk voor de 3de klasse, moeilijk in de 2de klasse

Eerst een compliment voor de technische staf. Om als niet-selectie speler in een selectie team te komen bij Alliance is bijna onmogelijk. Toch heeft Ton de Bok en zijn technische staf meerdere spelers uit het voormalige D6 een kans gegeven. Spelers uit de D6, die verleden jaar in de vijfde klasse voetbalden en nooit in een selectieteam F,E, of D hebben gespeeld.
Twee spelers, van het voormalige D6, is het gelukt om een vaste plaats in de D1 te verkrijgen. Daarnaast voetballen in de D2 nog eens 5 spelers uit het voormalige D6.
De stap van een 5de naar een 1ste of 2de klasse is immens. Het verschil zit voornamelijk in de balsnelheid, technisch en fysiek betere tegenstanders. Ondanks de enorme stap van de 5de klasse naar een hogere klasse, kunnen de spelers redelijk mee op dit niveau.
Voor een vereniging als Alliance zijn juist deze spelers van belang. Wanneer je als speler goed genoeg bent dan zijn er andere verenigingen uit de omgeving die bij Alliance shoppen. Daarnaast is de verleiding, voor de beste spelers om in een hogere klasse te voetballen, bij een andere vereniging, groot.
Opleiden van voetballers is de weg van de geleidelijkheid, zorg ervoor dat spelers voldoende ruimte krijgen zich te ontwikkelen d.m.v. trainingsuren. Voor de technische commissie is de huidige opzet in de D pupillen een goed voorbeeld. De beste spelers in het eerste, de beste tweede jaar D spelers in het tweede, de beste eerste jaar D spelers in het derde. In het vierde eerste jaar D spelers. Het voordeel is dat je selectie niet bestaat uit 15 spelers maar uit 60 spelers. Wat belangrijk is voor de speler, is de aandacht van Alliance. Wanneer we voetballers (ouders) blijven enthousiasmeren door aandacht en trainingen kunnen we veel meer talent opleiden en behouden.
De huidige D-opzet zou een startpunt kunnen zijn voor de toekomst. Maar misschien nog belangrijker meer aandacht voor talentvolle spelers in de lagere teams. Als trainer zie ik spelers in verschillende D, C en B teams met voldoende mogelijkheden om op een hoger niveau te voetballen. De spelers van de D6 van afgelopen seizoen zijn een goed voorbeeld.
Terug naar de D2, de spelers moeten aan de bak in de 2de klasse. Voor de spelers is het aanpassen aan dit niveau, niet alleen technisch maar zeker ook fysiek. Van de vier wedstrijden in de tweede klasse waren we in drie wedstrijden “gelijkwaardig”, maar tegen Hoofddorp kwamen we te kort. Wanneer het niet loopt dan wordt er meer verwacht. Hier ligt niet alleen een uitdaging voor de spelers maar ook voor de trainer. Gelukkig voor de trainer assisteert Jeroen niet alleen op de training van vrijdag, maar overlegt na de wedstrijd. Terugkoppeling is belangrijk, zodat we de training kunnen gebruiken om te verbeteren. Na de voorjaarsstop focus op de beker en nog minimaal 6 punten uit de competitie.
De trainer