C1 troeft HBC af in stormachtige wedstrijd

Heemstede, zaterdagochtend, windkracht 7/8 en een waterig zonnetje. Onze mannen staan aan de aftrap bij de ongeslagen lijstaanvoerder HBC. Deze onstuimige ochtend komt het er op aan wie het beste om gaat met de weersomstandigheden en de druk. De C1 moet winnen om, na het verlies tegen Meervogels, zicht te blijven houden op de twee andere koplopers. Maar ook HBC kan zich, om de koppositie te behouden, geen puntverlies permitteren.

Het strijdplan dat in de kleedkamer wordt besproken is simpel; in eerste helft met de wind in de rug op voorsprong komen en in tweede helft consolideren. Bas wint de toss en dus kunnen we van start. Alliance neemt het initiatief maar heeft het, ook met de meewind, lastig met het onder controle houden van de bal en het opzetten van combinaties. Ook diepe ballen hebben geen succes; ze schieten door, voordat onze spitsen ze kunnen achterhalen. HBC heeft weinig moeite om overeind te blijven. De thuisploeg komt zelfs op voorsprong als een aanval over de rechterkant goed wordt uitgespeeld, Alliance traag omschakelt, en een opkomende HBC-er de bal binnen kan schieten (1 - 0). Onze mannen laten zich niet van de wijs brengen door deze tegenvaller. Bas, Daan en Tijn proberen met afstandsschoten te profiteren van de wind, maar zonder succes. Ruim voorbij de twintigste minuut, komt de C1 alsnog op gelijke hoogte. Patryk neemt een corner, schat de wind goed in, en laat de bal achter de keeper, bij de tweede paal indraaien. Een HBC-er probeert de bal nog op te vangen, maar staat achter de doellijn (1 - 1). Na de gelijkmaker leunt HBC achterover, haalt vaart uit de wedstrijd en lijkt de eerste helft vooral rustig uit te willen spelen. Reken ze er op dat ze het karwij in de tweede helft af kunnen maken, als zij de wind in de rug hebben?
In de rust zijn de instructies van Bert duidelijk. "Blijf in de organisatie spelen, hou het veld klein en speel het slim. Wij krijgen nog kansen met onze snelle spitsen, dus we gaan deze pot gewoon pakken". HBC zet Alliance in de tweede helft meteen onder druk. Met de wind pal tegen, heeft de C1 moeite om de bal van de eigen helft te krijgen. Het is zoeken naar de zijkanten om onder de druk uit te komen. Combinerend zoekt HBC een weg naar de goal, maar hun aanvallen lopen telkens vast in het compacte middenveld, waar Wesley, Bas, Bernhard en Tijn strijd leveren om iedere bal.
Na een kwartier luwt de aanvalskracht van HBC, dat wel blijft drukken. Alliance ziet nu ook kans om gevaarlijk te worden en snelle uitbraken te plaatsen. Onze spitsen - Patryk, David en Robbie (na rust ingebracht voor de moegestreden Young-kon) – zorgen voor vertwijfeling in de Heemsteedse defensie. Na een mooie diepte passe van Wesley kan Patryk op weg naar de goal en schiet, met een HBC-er is zijn rug, fraai de 1-2 binnen. In de tien minuten die volgen, wordt de sfeer wat minder vriendelijk. Frustratie en irritatie gaan gepaard met kleine, vervelende overtredingen en commentaar op de scheidsrechter. De goed fluitende, jonge arbiter trekt in korte tijd drie keer geel. De wedstrijd wordt aantal keren onderbroken voor blessurebehandelingen door Bert, die met een heilzame waterfles spelers weer op de been helpt. Onrust sluipt in het spel van de ongeduldige HBC-'ers. Het lukt hen niet om grip op de wedstrijd te krijgen. De spitsen worden niet bereikt, ook niet met lange ballen. Onze verdedigers geven geen ruimte weg en in sprintduels zijn vooral Joël en Youri hun tegenstanders telkens te snel af. En dan is er nog Jesse, de jarige sluitpost, die een prima wedstrijd keept.
De laatste tien minuten zijn de beste kansen voor het counterende Alliance. Alleen in extra tijd is het nog even billen knijpen als HBC achter elkaar drie hoekschoppen kan nemen, maar Alliance houd stand en kan na het laatste fluitsignaal blij en opgelucht de kleedkamer opzoeken.
Een mooi overwinning. Zeker na het zure verlies tegen Meervogels, waarin de C1 dominant speelde maar in het laatste kwartier niet in staat was om de wedstrijd slim uit te spelen en als nog een voorsprong van 2 – 0 uit handen gaf. Vandaag hebben de mannen laten zien dat ze wel degelijk strijdend en uitgekookt de winst binnen kunnen slepen.
Opstelling: Jesse, Joel, Youri, Bernhard, Daan, Wesley, Bas, Young-kon (35. Robbie), Patryk, Davis, Tijn. Met dank aan vlaggenist Daan Dekker.