Alliance E5 grijpt net naast goud bij Onze Gezellen


Op een zonnige maar koude zaterdagmiddag treft onze E5 elkaar op het Gé van der Voorn toernooi bij de Rooms-katholieke sportvereniging Onze Gezellen. Meneer Gé van der Voorn is (in 2007) overleden en stond tot op hoge leeftijd in weer en wind in korte broek en zonder sokken, streng maar rechtvaardig, zijn E-pupillen te coachen.

Het team is compleet op Loek na, die ziek is. Als eerste kunnen onze jongens zich meten met de collega’s van Haarlem Kennemerland. In korte tijd zijn er drie kansrijke schoten op doel en drie corners geteld, maar van de tegenstander. Onze E5 laat vóór en achter steken vallen en in het midden is er vaak helemaal niemand. Ook aan onze kant zijn er desondanks kansen genoeg, maar geen enkele wordt afgemaakt. Schoten op doel missen voldoende kracht of richting, of beide. Tegen het einde van de match is er een snelle uitbraak van Kennemerland. Doelman Pelle is kansloos en de wedstrijd eindigt – ondanks alles toch tegen de verhoudingen in - in een 1-0 nederlaag. Het was een rommelige wedstrijd, waarbij het leek alsof onze jongens gisteren allemaal flink doorgezakt en te laat naar bed gegaan waren. Ook was duidelijk te merken dat Loek ontbrak.

De tweede wedstrijd is tegen de Heemskerkse club Odin ’59 (Odin is in dit verband niet de Noordse oppergod, maar staat voor Ons Doel Is Nuttig, wat natuurlijk een heel terechte naam is, want zonder doel kan je geen wedstrijd spelen, blijft het bij een beetje overschieten, en daar kwamen we niet voor). Ook deze wedstrijd verloopt rommelig. Wel hebben onze jongens geleerd van de vorige wedstrijd en de tegenstander wordt van het begin af aan onder druk gezet. Fons staat op doel, maar hoeft geen enkele keer in actie te komen. Voor het doel van de vijand creëren onze jongen kans op kans, maar geen daarvan wordt afgemaakt. Pas in de laatste minuten blijkt het doel van Odin ook echt nuttig. Pelle scoort het verlossende doelpunt. Er zijn nog kansen op de eindzege van dit toernooi.

De E4 van Onze Gezellen is de volgende tegenstander. Van het begin af aan is duidelijk dat wij van deze ploeg de meerdere zijn. Lucas scoort aan het begin van de wedstrijd, in de rebound net niet, maar de toon is gezet. Pelle scoort de eerste goal. Lucas snel daarna de 2e. De vijand komt af en toe goed terug. Doelman Quinn loopt een blessure aan zijn hand op, maar verbijt de pijn. De 3-0 is voor Fons, na een schitterende voorzet van Mark. Dan komt er toch nog een tegengoal 3-1. De wedstrijd eindigt echter met 4-1, na een schitterende combinatie van Lucas, Pelle en Fons. De E5-trein komt nu goed op gang. In de verdediging en op het middenveld zorgen Laurens, Stijn, Wouter, Teun dat eventueel voorgenomen aanvallen van de tegenpartij vroegtijdig stranden en worden omgezet in kansrijke situaties voor ‘ons eigen’.

Na drie wedstrijden staat Alliance E3 gelijk met Onze Gezellen E4, maar de laatsten hebben een beter doelsaldo. De vaders die echt verstand van voetbal hebben, hebben vóór de laatste wedstrijd van start gaat, uitgerekend dat we nog steeds kampioen kunnen worden als we de laatste wedstrijd winnen met 8-0. Tenzij…… Ja tenzij niet het doelsaldo doorslaggevend is, maar het onderlinge wedstrijdresultaat. In dat geval is het voldoende om te winnen. Onze jongens doen hun uiterste best. Eindelijk loopt het zoals het moet lopen. De 1-0 is voor Quinn. De 2-0 voor Fons, de 3-0 eveneens, na een voorzet van Pelle. De 4-0 is voor Lucas na een solo over het hele veld. Onze tegenstander laat het er echter niet bij zitten. Mark staat goed te keepen maar na wisseling van helft valt er twee keer zo een gat in de verdediging dat ook hij niet kan voorkomen dat de strijd eindigt met 4-2.

Iedere rechtgeaarde voetballiefhebber zou desgevraagd zeggen dat het onderlinge resultaat doorslaggevend moest zijn voor het bepalen van de eindstand. Bij Onze Gezellen echter waren de spelregels anders en werd dit bepaald op basis van doelsaldo. Onze jongens eindigden daardoor als eervolle tweede in de poule. In plaats van een schitterende beker van zilver, kregen onze jongen daarom een vaantje en een soort staande medaille op een voetje. We mogen terugkijken op een geslaagd, goed georganiseerd toernooi en trost zijn op onze jongens.Lang leve Gé van de Voorn. Volgende week spelen we weer tegen Haarlem Kennemerland……



Auteur: Robert Verheij

Verslagen en teamstats op : http://alliance-e5.wind1.org