De Generaal

De veteranen zijn een weekendje vrij. Het is een voetballoze zondag voor ze. Want herfstvakantie. Enerzijds jammer, want ik wil natuurlijk getuige zijn van het rechtzetten. Het wegpoetsen van de smadelijke nederlaag. De vernedering van verleden week. Anderzijds is het misschien wel beter. Even de wonden kunnen likken. Een zondag met z’n allen in retraite. Overpeinzingen en de batterij weer opladen voor de week erop. Enfin.

Ik vind het allemaal wel best. Zo een weekend vrij en niet hoeven te kijken. Ik ben dit weekend namelijk helemaal niet bezig met voetbal van de veteranen. Ik zit met mijn hoofd al de hele week bij maandag. Maandag a.s. gaat het gebeuren. Maandag is de dag. En daar ben ik bij. Genodigd en wel. Weer een feest en dat in zo een kort tijdsbestek. Een feest waar ook u als lid van ons Alliance trots op kan zijn. Nee, moet zijn. Eerst was daar de schitterende opening van het nieuwe complex. En nu volgt daar dan de presentatie van het boek der boeken. Maandag a.s. is de drieluik compleet op Nederlands voetbalgebied. Na de pillen van boeken over Johan Cruijff en Willem van Hanegem, is daar maandag dan ook; De Bul, mister Marble, de Beul, de Sfinx, de Generaal oftewel Rinus Michels.


Een feestje wat ik niet wil missen. Een presentatie waar ik bij mag zijn. En dat zal ik dan ook doen. En ik zal daar hoogstpersoonlijk heel Alliance vertegenwoordigen. Want dit feest behoort ook Alliance toe. Waarom? Het is namelijk geheel geschreven door niemand minder dan onze eigen Bas Barkman. Trainer/coach nu van onze C1. En vader van Sem, speler van deze C1. Zo, daar mogen we allen wel even trots op zijn. Zo een man in ons midden te hebben. En dat al jaren. Coach Bas, onze eigen Generaal! Sportjournalist van het eerste uur, heeft het geflikt. Een zeer boeiende biografie, waarin hij tientallen getuigen (medespelers, pupillen, bestuurders, collega’s en vrienden) onverbloemd laat verhalen over de inspirerende, maar ook nukkige vakman Rinus Michels. Ik kan niet wachten!

Nederland heeft veel grote voetballers voortgebracht. En dat voor zo’n relatief klein landje gezien. Natuurlijk waren daar Abe Lenstra en Faas Wilkes. En later de gouden generatie van Marco van Basten en Ruud Gullit. En nu dan Wesley Sneijder en Arjen Robben. Maar de meest tot de verbeelding spreken toch de namen van de allergrootste; Johan Cruijff en Willem van Hanegem. En wat trainers aangaat, geldt eigenlijk hetzelfde. Guus Hiddink, Louis van Gaal en Dick Advocaat. Allen hun sporen verdiend. Maar niemand is of was groter dan Rinus Michels. En daarom is maandag a.s. een feest waarnaar ik uitkijk. Al de hele week. En ‘s avonds kan ik bladeren en aandachtig gaan lezen. En als ik het dan uit heb, zet ik deze pil trots bij die twee anderen. Prominent in de boekenkast. Gebroederlijk naast elkaar. Johan Cruijff en Rinus Michels. En om onderling geen woorden te krijgen daar op die plank, vooruit Willem van Hanegem er tussenin!

Maandag a.s. is het plaatje compleet. Maandagmiddag presenteert Uitgeverij de Buitenspelers de biografie van Rinus Michels, geschreven door niemand minder dan Bas Barkman. En de volgende dag prijkt deze biografie dan in de boekwinkels. Wees er snel bij, want het zal hard gaan! Zelfde duizelingwekkende aantallen van Cruijff en Van Hanegem worden namelijk verwacht. Minstens!

VeterArie