Lingo

Begin van deze maand, nog steeds een hit op YouTube, werd er nogal lacherig gedaan over het 7 letterwoord ‘cumshot’ bij Lingo. Presentatrice Lucille niet, want die had geen idee, maar vanuit het publiek en zeker bij het jurylid JP ontlokte het woord nogal wat hilariteit uit. Goed, gelet op de uitspraak van kandidaat Laurens, was het ook wel lachwekkend, maar dit was niet de reden van de hilariteit.

De hilariteit betrof de ‘smerige’ betekenis vandaag de dag en dat was in mijn ogen onterecht. Ja, zoals het nu wordt gebruikt, oké. En had ik het gebruikt in mijn verhaal ‘Naar Thailand met Heleen van Royen’, tja, dan was het zeker smerig, zo niet ranzig te noemen, brrr! Het was dan zelfs niet door de censuurcommissie gekomen, wat ik je brom!

Maar op de keeper beschouwd is het eigenlijk gewoon een oude voetbalterm. ‘Cum’ is Gaelic voor ‘mud’ en vrij vertaald levert dat een ‘modderschot’ op. Op een onbespeelbaar en drassig veld komt bijvoorbeeld de spits in kansrijke positie. De keeper komt uit en verkleint zijn goal door languit te gaan liggen. Onfortuinlijk als de spits is, maait hij naast de bal en trapt vol in de modder. De uitglijdende keeper ontvangt i.p.v. de bal, nu dus een vreselijk grote kwak modder in zijn gezicht. Zie hier ‘cumshot’. Weet u dat ook weer.

Ook bij de veteranen was het vandaag 7-letterwoord Lingo troef. Prachtig weer, mooie droge grasmat, dus er viel niet één C-U-M-S-H-O-T te verwachten.

Nu we nog immer ruiken aan het kampioenschap, nog steeds gedeelde eerste plek met onze tegenstander van volgende week OG staan, waren we weer met een bijna voltallige selectie, want er is niemand die dit wil missen. We waren dus met veel W-I-S-S-E-L-S.

In de kleedkamer zaten we met z’n allen bijna compleet, tot daar Robert te laat binnen kwam stuiven. In koor riepen wij hem allen toe; V-L-A-G-G-E-N. Ook kwam daar weer de wekelijkse hamvraag aan bod en die luidt doet S-P-E-E-M-E-E?

Daar we zeker nog van de oude stempel zijn en dus niet meegaan in dat theater van vandaag de dag met alleen maar afgeven op een de door de KNVB aangestelde scheids na iedere discutabele beslissing, hadden we graag onze eigen goed vertrouwde leidsman mee willen nemen; T-O-N-T-O-P-S. Maar ja, we speelden dus uit en waren afhankelijk van de Nieuw Vennepse Ton! Die deed het overigens prima.

Vanaf het begin vlogen we er meteen op. Willem en Fred, als vanouds schavend en zwoegend centraal in de as, veroverden de ene na de andere bal met keiharde doch uiterst faire T-A-C-K-L-E-S. Gerard kwam één of twee keer in kansrijke positie, maar spelde toch weer; M-I-S-S-E-R-S. De eerste helft was rommelig van onze zijde op de laatste 5 minuten na. Bas opende de score en dat was op een wel verdraaid gunstig moment zo vlak voor rust. Daar kwam Gerard dan ook meteen maar achteraan en schoot nu wel met scherp; G-O-L-L-L-L-L (Braziliaans Lingo).

De tweede helft bleef rommelig, maar dan nu juist op de eerste 5 minuten na. Een bij vlagen goed spel leverde een fraaie aanval op, die een betere afronding verdiende. De kruising werd door Willem getart met een verschrikkelijk harde P-O-E-I-E-R-D. VVC inmiddels met 9 man, drong brutaal aan en gelukkig was Alex, onze getalenteerde keeper, daar weer keer op keer. Al weken snakkend naar de ‘nul’, hoefde hij niet één keer aan te schuiven aan de Lingotafel, want hij maakte geen enkele B-L-U-N-D-E-R. Fred kwam door een vreemde schouderduw en gekke S-L-I-D-I-N-G nog lelijk ten val en moest groggy het veld ruimen. Daar was dan ook wel al het bijzonders mee gezegd wat deze 2e helft aanging. Slecht spel, maar toch drie punten. En met OG, die onverwachts punten liet liggen, staan we nu dus fier aan kop; twee punten los!

In de gebruikelijke nababbel bij een heerlijk pilsie omschreef ik mijn inbreng en prestatie als W-E-R-E-L-D-S. Waar het gehele team dan weer keihard en in mijn ogen uiterst kinderachtig op reageerde met S-T-U-M-P-E-R. Ik kan u verzekeren, dat voelde als, juist ja…… een kwak modder in mijn gezicht!

V-E-T-E-R-A-R-I (e)