Alliance D1 speelt gelijk in topper tegen AS80

Al tijden geen nieuws van de D1. En ook hier geldt geen nieuws is goed nieuws. Alhoewel jammer dat zich in de vijfde colonne geen stukjesschrijver opwerpt die wekelijks de verrichtingen van dit team verslaat. Want dat is het wel waard. De D1 staat eigenlijk al het hele seizoen op de eerste plek van de ranglijst in de 1e klasse, waarbij er op momenten ook nog aardig wordt gespeeld. Een prachtige prestatie. We staan vier punten los van de nummers 2 en 3. Dus alle kansen op het kampioenschap en misschien wel promotie naar de hoofdklasse.

Dat is echter niet het hele verhaal. Er is namelijk na een wedstrijd of vier een club toegevoegd aan onze klasse uit Almere, AS80. Dit team speelde om onbegrijpelijke redenen in de 2e klasse en zijn een klasse hoger ingedeeld door de knvb. Zij staan weliswaar vier punten achter maar hebben ook vier wedstrijden minder gespeeld, met een doelsaldo tot zaterdag van 55 voor en 3 tegen. Dus AS80 heeft de meeste kansen op de titel. Thuis had de D1 vrij kansloos 0-4 aan de broek gekregen. AS80 (12 d-elftallen) heeft een paar zeer talentvolle spelers in de gelederen en combineert kracht met techniek en goed spel, iets wat je niet veel tegenkomt. Vandaar ook dat er zaterdag een scout van Ajax rondom het veld liep. Misschien heeft hij toch ook een paar Alliance spelers opgeschreven….

De heren van de D1 hebben namelijk een uitstekende prestatie neergezet. Na lange discussies binnen de technische staf en overleg met de spelers zelf hebben we gekozen voor een andere aanpak. Waar we normaal 4-3-3 of zelfs 3-4-3 spelen kozen we zaterdag voor 4-4-2. Vorige week dinsdag een oefenpartij tegen de C2 om alvast te wennen aan het systeem en aan de grote jongens die AS80 in het team heeft lopen. De generale repetitie verliep goed dus vol goede moed vertrokken we naar Almere.

Perfecte omstandigheden troffen we daar, een mooi kunstgrasveld en prachtig weer. Iedereen had er zin in. De eerste helft was voor AS80 zonder dat er echt grote kansen kwamen. Onze verdediging met Bram, Teun en Joel hield zich uitstekend en steeds als er toch een speler doorbrak waren Thijs en keeper Hugo degenen die de bal onderschepten en weer in Alliance gelederen brachten. Onze middenvelders Jesse, Koen, Folkert, Pim en Sytze hadden hun handen meer dan vol, maar konden af en toe de bal onderscheppen en een paar keer onze spitsen Jelmer, Moriaan en Rory aanspelen. Tot echte doelkansen kwam het echter niet. AS80 was dreigender en had halverwege de eerste helft één vloeiende aanval nodig om de 1-0 te maken. Brak het geloof bij Alliance? Nou eigenlijk niet. De mannen voetbalden door en in de kleedkamer in de rust hing er een sfeer dat AS80 toch niet zo gruwelijk goed was als de heren tevoren dachten.

Dit was duidelijk te zien in de tweede helft, die meer in het voordeel van Alliance was. Zoals zo vaak werd de wedstrijd beslist op het middenveld. Onder aanvoering van Folkert (die gelukkig de tweede helft wel kon spelen ondanks zijn hiel) en Sytze werd bezit genomen van deze linie. AS80 kreeg eigenlijk nog 1 kans, na een voorzet van een ingevallen linksbuiten die Bram het leven na een vlekkeloze 1e helft moeilijk maakte, kreeg de spits van AS80 de bal vrij op de hoogte van de penaltystip. Hugo die al op weg was naar de hoek kan nog rechtsomkeert maken en de bal op de doellijn stoppen. Daarna kwamen de doelkansen voor Alliance. Sytze zette Jelmer vrij voor de keep en helaas kon zijn schot nog door de keeper worden gered. Vervolgens kregen we een corner, waarbij na onzeker wegwerken van de keeper Sytze keurig met het hoofd kon scoren. Dit kwam aan bij AS80. Het vierde tegendoelpunt van dit seizoen. Doelkans 2 werd, na goed doorzetten van Rory, helaas net weggewerkt.

Alliance moest voordurend doorwisselen want deze wedstrijd kostte veel kracht. Het was jammer dat Moriaan geblesseerd was want vooral de spitsen moesten vele kilometers lopen. Helaas was de eindpas vandaag net niet nauwkeurig want anders waren er nog meer kansen gekomen. In de laatste seconden van de wedstrijd kwam er nog een mega kans voor Sytze, die na loslaten van de keeper een teenlengte tekort kwam om de 1-2 te scoren. AS80 kwam met de schrik vrij. Mannen complimenten; iedereen heeft keihard geknokt, een geweldige prestatie van Alliance. De bal kan raar rollen en we moeten het kampioenschap nog niet helemaal uitsluiten. Vast staat wel dat dit team dit jaar een geweldige prestatie neerzet.