Alliance grijpt naast Michael van Praag Award [+ video]

Sv Alliance ‘22 was afgelopen woensdag één van de drie genomineerden die in de Johan Cruijff Arena kans maakte op de Michael van Praag (MVP) award. De prijs, die wordt toegekend aan een persoon of organisatie die zich actief inzet om inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal op de kaart te zetten, ging echter naar Agnes Elling van het Mulier Instituut. De derde genomineerde was Karin Blankenstein (voorzitter John Blankenstein Foundation)

220928RB25364

Alliance nam dit jaar als eerste amateurvereniging het initiatief om het OneLove logo op het shirt te dragen. Volgens de commissie die de nominaties bekent maakte, verdiende de club de voordracht voor de MVP-award voor de manier waarop het de OneLove gedachte uitdraagt, concreet maakt én een stevige plek in de vereniging geeft. De impact van het initiatief rijkt verder dan de eigen club. Inmiddels hebben meer verenigingen besloten om het OneLove logo op het shirt te dragen. De selectiecommissie zegt daarover: “Het initiatief van Alliance is een geweldig voorbeeld hoe je in de breedtesport elke week aan iedereen kunt laten zien dat iedereen welkom is en zich zelf mag zijn op de sportvereniging.”

 

220928RB25444

 

Michael van Praag-award

Michael van Praag heeft zich als bondsvoorzitter nationaal en internationaal ingezet voor inclusie in het voetbal. Bij zijn afscheid is in 2019 het 'Pact van Praag' ondertekend. Hierin staan acht speerpunten waarmee de KNVB zich verder gaat inzetten voor bevordering van toegankelijkheid, diversiteit en inclusie binnen het voetbal. Eén van deze speerpunten is het uitreiken van de MVP-award

In juni 2022 heeft de KNVB de oproep gedaan aan voetballend Nederland om nominaties in te sturen voor personen, clubs of organisaties die zich hebben ingezet om inclusie en diversiteit in het voetbal op de kaart te zetten. Een selectiecommissie heeft uit meer dan 40 nominaties een top 3 geselecteerd. De commissie, die ook heeft bepaald wie de award in ontvangst mocht nemen, bestond uit: Just Spee (Bondsvoorzitter KNVB), Mohammed Allach (Technisch directeur RKC Waalwijk), Marijke Krabbenbos (Bestuurder amateurvoetbal), Marjolein Schepers (Speelster amateurvoetbal), Stanley Menzo (Trainer/oud-speler) en Jacinta Lieuwes (Lid Commissie Mijnals).

Agnes Elling van het Mulier instituut ontving de MVP-award uit handen van Michael van Praag zelf. Ze kreeg de prijs voor de bijdrage die ze met haar onderzoek naar sociale uitsluiting in sport levert aan het agenderen van diversiteit en inclusie in het voetbal.

VIDEO:

video MVPA

 

OneLove in praktijk brengen

“We waren enorm verrast en vereerd met de nominatie”, vertelt voorzitter Robert Graat. “Het is mooi dat we met ons voetbalcluppie naast Karin Blankenstein en Agnes Elling op het podium stonden. Karin doet met de Blankenstein Foundation al jaren belangrijk werk voor de acceptatie van LHBTIQ+ in de sport en Agnes maakt met haar onderzoeken regelmatig duidelijk dat er nog veel werk te doen is op het gebied van inclusie en toegankelijkheid van de sport”.

“Onze nominatie voelt als een steun in de rug voor de manier waarop we de OneLove gedachte uitdragen en een plek in de club geven. Uiteindelijk is dat waar het om draait We willen het plezier in voetbal met zoveel mogelijk mensen delen, dat kan alleen als iedereen zich welkom en thuis kan voelen in de club en op de velden waar we ons spelletje spelen.” Zowel de KNVB als amateurclubs zoeken naar manieren om de OneLove gedachte over diversiteit en inclusie bij alle, bijna 3000 verenigingen en op alle 7000 Nederlandse velden in de voetbalpraktijk te brengen. Robert Graat: “Alliance doet dat door de OneLove boodschap op het shirt uit te dragen, als statement én om het gesprek in de club over dit thema levend en actueel te houden. Het is mooi om te merken dat dat ook anderen inspireert en dat inmiddels meer verenigingen hebben besloten om dat ook te doen.”

Meer informatie over Alliance en OneLove lees je hier: https://www.alliance22.nl/clubinfo/gedrag-respect/onelove