GEZOCHT: Meiden Onder 11 (MO11)

Ook bij Alliance wordt het meidenvoetbal steeds populairder!

Meiden M0- 11-01 bouwt aan een hecht team
“Spelplezier is net zo belangrijk als het winnen”

Na een gezellige startbijeenkomst om met elkaar kennis te maken en een oefen toernooi begon het team van meiden MO11-1 dit seizoen met elf speelsters aan de competitie en de trainingen.
We trainen 2x per week op maandag en woensdag laat in de middag op onze eigen plek op het Alliance veld. Er zijn altijd twee trainers aanwezig en er zijn voldoend ballen, pionnen en doeltjes om mee te oefenen. Weer of geen weer we gaan er tegen aan.
We spelen de wedstrijden met 7 tegen 7 (officieel) of 8 tegen 8 (bij akkoord van de tegenpartij) , dus er zijn bij elke wedstrijd wel een paar wissels. Dat is niet zo erg want dan kunnen we even rust inbouwen voor de meiden die even ‘stuk zitten’. De trainers/coaches bepalen de wissels en geven aanwijzingen tijdens de wedstrijden. Aan de ouders en supporters wordt gevraagd aan te moedigen op een positieve manier.

De plaatsen in het veld worden langzamerhand vast ingevuld met verdedigers, middenveld speelsters en voorhoede speelsters. Maar iedereen moet elkaars plaats kunnen overnemen, daar wordt ook op getraind. Na de helft van de competitie in de eerste klasse staan we als beginnend team in de middenmoot en dat mag eigenlijk wel als een bijzondere prestatie worden gezien.
De meiden vinden het samen spelen en de sportieve sfeer net zo belangrijk als het winnen. We kunnen dus goed tegen ons verlies en knokken voor elke bal. Dat is de mentaliteit die we willen in het team en waarmee we zorgen voor goed gemotiveerde speelsters waar veel spelplezier en inzet van afstraalt. Zonder plezier en inzet geen motivatie en prestatie, dat is de visie van waaruit we met elkaar bezig zijn.
De meiden wordt om een actieve bijdrage gevraagd. Dat zijn ze op school ook gewend dus die kans laten ze niet voorbij gaan. We leren dus niet alleen voetballen, maar ook samenwerken, omgangsvormen, respect voor elkaar, opkomen voor je zelf en een sportieve teamspeler zijn.

Training

De meiden van het team tot 11 jaar (MO11-1) komen graag op de training op maandag en woensdag. De trainingen zijn onder meer opgebouwd uit een warming-up, beginnende krachttraining, spelinzicht en samen spelen, speltechniek en als slot spelen we altijd een leerzaam onderling partijtje. We proberen ook zoveel mogelijk oefenwedstrijden te spelen om het geleerde in de training in de praktijk te oefenen. Andere clubs werken hier graag aan mee.
De trainers Robin de Zwart en Jan Hakker, proberen zoveel mogelijk variatie aan te brengen in de trainingen en de meiden kunnen ook zelf ideeën aandragen voor bepaalde oefeningen.
De trainingen duren een uur en er is altijd even pauze om even te rusten en wat te drinken. In principe trainen alle meiden 2x per week mee tenzij er een geldige reden van afwezigheid is.
We proberen dit ritme aan te houden om tot een snelle groei en ontwikkeling in de goede richting te komen. De ervaring leert dat dit in de praktijk prima werkt en de meiden dit goed aankunnen naast de inspanningen voor school en andere bezigheden.
Elke training begint met een korte terugblik op daarvoor gespeelde wedstrijd waarbij uitgewisseld wordt wat goed en wat minder goed ging. Die ervaringen worden meegenomen naar het trainingsprogramma, Zo hebben we laatst een schiettraining gedaan waarbij alle speelsters op verschillende manieren zo hard een zuiver mogelijk moesten schieten. Vooral het oefenen met de bal vinden de meiden erg leuk. Ze hebben in korte tijd veel geleerd zoals het dribbelen met de bal aan de voet, het passen met de binnenkant van de voet, het schieten na een dribbel, het stoppen van de bal en het verdedigen door de tegenstander af te stoppen.
Je kunt nu al tijdens de wedstrijden zien dat de speltechniek en het spelinzicht vooruit gaan, Er wordt steeds meer samen gespeeld waarbij het hele veld gebruikt wordt en de meiden niet allemaal op een kluitje lopen zoals je in het begin nog regelmatig zag. Er wordt steeds beter vrij gelopen, om de bal gevraagd en zuiver in de voeten gespeeld.
Ook het praktische huiswerk dat de meiden mee naar huis krijgen wordt gewaardeerd en er wordt thuis mee geoefend. Aan het begin van het seizoen kreeg iedere speelster een pion met haar naam erop om thuis mee te oefenen. Via de app werd met een foto trots laten zien hoe ze thuis aan het oefenen waren.

Teambuilding

We proberen tijdens de training, op onze eigen deel van het Alliance veld, ook te werken aan teambuilding, We spreken elkaar aan met de eigen voornaam die we inmiddels uit ons hoofd geleerd hebben. Als een medespeelster een fout maakt kraak je haar niet meteen af maar geef je een tip waar ze wat aan heeft: “volgende keer beter en goed met de binnenkant de bal raken”
Er wordt niet gescholden in het veld en ook van de ouders die erg betrokken zijn en vaak komen kijken vragen we een stimulerende en opbouwende houding. Tot nu toe gaat dit heel goed. De meiden gaan leuk met elkaar om en helpen elkaar waar mogelijk en ook de ouders zorgen voor een goede sfeer langs het veld. Ook als we een wedstrijd verliezen blijft de sfeer positief , vooral omdat alle meiden keihard werken om een zo goed mogelijk resultaat te halen. We spelen voor en beginnend team in een zware competitie maar slagen er toch steeds in om het de(meer ervaren) tegenstanders moeilijk te maken. We praten met de meiden regelmatig over de vooruitgang en als ze ergens mee zitten moeten ze dit ook kwijt kunnen. We besteden ook aandacht aan gezonde voeding en gaan binnenkort op bezoek bij een diëtiste en een sportschool waar ze veel weten van beginnende krachttraining. Voetbal is niet alleen een spel het is ook een gezonde en sportieve/sociale manier van leven die bijdraagt aan de prestaties.
De keepster van ons team krijgt 1x per week speciale keepster trainingen samen met andere keepers en tijdens onze trainingen kunnen we gebruik maken van de diensten van een hoofdtrainer van Alliance die nuttige adviezen kan geven over de trainingsopzet. Trainer Jan Hakker gaat binnenkort de KNVB-cursus pupillentraining volgen en trainer Robin de Zwart volgde onlangs een cursus hoe te handelen bij calamiteiten (EAD) op het veld. Met de professionalisering en de veiligheid zit het dus wel goed.

Wedstrijden

De wedstijden worden gespeeld in Haarlem en omgeving en duren twee keer 25 minuten. Er wordt gespeeld op een kleiner veld en met kleinere doelen als bij een reguliere wedstrijd voor volwassenen en de thuisspelende club zorgt voor de scheidsechter. Er zijn nog geen grensrechters en er gelden speciale regels. Zo is de buitenspel regel bijvoorbeeld niet van toepassing en mag de keepster ver uitlopen om de bal in het veld te schieten of te gooien. We hebben de regels aan het begin van het seizoen (startbijeenkomst) met de meiden doorgenomen en ze hebben ze ook samengevat op papier mee naar huis gekregen. De KNVB is overigens actief bezig met het bedenken van nieuwe regels om het spel nog attractiever en actiever et maken voor de speelsters en er worden ook nieuwe trainings- concepten voorgesteld. Alliance zal hieraan als pilot vereniging meewerken..
Het vervoer naar de wedstrijden wordt door de ouders onderling geregeld, carpoolen wordt aanbevolen. De meiden gaan omgekleed naar een wedstrijd toe. Er hoeft dus geen gebruik gemaakt te worden van de kleedkamers. Er wordt thuis gedoucht na de wedstrijd. Dat is nu helemaal van belang gezien de landelijke discussie over de mogelijk schadelijke rubber korrels die onderdeel uitmaken van het kunstgrasveld. We wachten het vervolg onderzoek naar de korrels rustig af en raken niet in paniek. We houden er wel zoveel mogelijk rekening mee.
Elke wedstrijd begint met onze eigen Yell. We hebben onder de speelsters een Yell wedstrijd gehouden voor de beste yell maar welke het gaat worden is nu niet bekend. Voorlopig is het : “ Zwart Groen wordt kampioen”.

Kleding en schoeisel

De kleding bestaat uit een shirt (het speciale Kika- shirt krijgen ze te leen van Alliance)en broek en kousen in de clubkleuren van Alliance. Deze zijn met 10% korting verkrijgbaar bij het Soccer Centre in het centrum van Haarlem. Ook in de Alliance webshop (zie website) is van alles op het gebied van kleding verkrijgbaar. De speelsters krijgen van de vereniging een Hoodie met hun naam erop. Deze mogen ze houden. Goede voetbalschoenen voor kunst- en gewoon gras zijn ook heel belangrijk. In de koude winterperiode (we hebben ook een winterstop) wordt het dragen van thermo ondergoed/legging aanbevolen.

Leuke activiteiten

Naast de trainingen en wedstrijden zijn er leuke activiteiten in het kader van teambuilding. Zo was er laatst een spelletjesochtend voor de meiden in Elswoud en gaan we binnenkort een keer schaatsen met z’n allen. Coördinator Shirley Tan is de drijvende kracht hierbij. Zij houdt ook iedereen op de hoogte via de speciale groepsapp die veel gebruikt wordt. Het is een uitstekend communicatiemiddel, ook voor de ouders en familie. We doen ook mee aan leuke toernooien waar we veel plezier beleven en ook ervaring opdoen. De ouders/familieleden verrichten allerlei hand- en spandiensten zoals de verzorging bij de wedstrijden en het verzorgen van kantinediensten. De club draait voor een groot deel op vrijwilligers die hard nodig zijn.
Ook de verjaardagen van de meiden vergeten we niet. We zingen voor de jarige en aan het eind van de training vieren we een klein ‘feestje’.

Contact en aanmelden en lidmaatschap

We zijn nog op zoek naar meiden die ons team willen versterken. Het liefst stellen we 2 teams samen in deze leeftijdscategorie tot 11 jaar.
Heb je interesse om mee te doen met onze meiden dan kan je een keer vrijblijvend mee trainen op maandag van 16.15 uur tot 17.15 uur of woensdag van 17.00 uur tot 18.00 uur op het sportcomplex van Alliance aan (adres).
Je kunt je ook direct aanmelden bij de vereniging, Zie informatie op deze website.

MeidenO11IIMeidenO11IVorig seizoen had Alliance 2 meiden teams van onder de 11 jaar. De meeste meiden zijn naar de MO13-2 gegaan. De MO11-1 bestaat nu uit 11 meiden, het zou leuk zijn als we nog een aantal meiden het leuk vinden om te voetballen zodat we weer een tweede meidenteam onder de 11 hebben. Daarom is onze oproep, wie kent er meiden of misschien zusjes O11 of misschien meiden uit de buurt die het leuk vinden om te voetballen.
Een aantal meiden hebben vorig seizoen een open training bijgewoond, kijken of ze het leuk vonden, en aantal vonden dat dus spelen nu in de MO11-1.
Wie meldt zich bij deze mooie club? Er zijn aparte meiden Alliance shirts!!

Contactpersonen:  
Robin de Zwart robinvoetbal@upcmail.nl
Jan Hakker j.hakker26@kpnmail.nl  


Meiden

Geschreven door Robin de Zwart