Workshop van John Blankenstein Foundation bij Alliance

Alliance '22 was op 16 maart gastheer voor een workshop van de John Blankenstein Foundation. Naast Alliance waren ook OG en Geel-Wit aanwezig.
De John Blankenstein Foundation (JBF) is opgericht om de acceptatie van homo's en lesbiennes in de top- en breedtesport te bevorderen. De workshop werd gegeven door Karin Blankenstein, de voorzitter van deze stichting en het jongere zusje van oprichter John. Ze deed dit samen met Thijs Smeenk, een vrijwilliger die zelf heeft meegemaakt hoe het is als voetballer erachter te komen dat je homo bent. Hij stopte met voetballen toen hij 16 was, ondanks dat hij voetbal ontzettend leuk vond. 
 
IMG 6424 Workshop van John Blankenstein Foundation bij Alliance
 
Het was een positieve workshop waarin er ook een link gelegd werd naar een veilig sportklimaat. Als je LHBTI+ benadrukt, raak je onbewust ook discriminatie, grensoverschrijdend gedrag, antisemitisme en andere ongewenste vormen van gedrag. De JBF focust op de seksuele identiteit en gender diversiteit. We beginnen met associaties die de deelnemers hebben met LHBTI+. 
Een van de vragen is wanneer het werk van de stichting af is. Het antwoord: Als je niet meer uit de kast hoeft te komen omdat je er niet meer in hoeft. Een andere vraag is of ze ook workshops geven bij clubs die negatief tegenover homo's staan. Dat doen ze ook, waarbij ze begrip en respect voor andere meningen tonen. En de verbinding zoeken in het delen van het gevoel van buitengesloten worden omdat je anders bent dan de meerderheid. 
Bij voetbal is het samen douchen een thema. De cultuur in de mannenkleedkamer is voor jongens die zich in de LHBTI+ groep thuis voelen vaak heel lastig en soms intimiderend. Het gebruik van het woord "homo" als scheldwoord, zowel in het veld als langs de lijn, is voor hen heel vervelend. Homo is het meest gebruikte scheldwoord. het overgrote deel van de mensen die "homo" roept is zich niet bewust van wat zij daardoor aanrichten bij mensen die daar mee zitten. Andere ontwikkelingen zijn kinderen die twee papa's of twee mama's hebben en daarmee gepest worden. En steeds meer meisjes die in jongensteams spelen, wat een andere dynamiek geeft. Ook bij meiden zijn er leden die zich identificeren met LHBTI+. Procentueel is dat 8 tot 10 % van de bevolking. 
De workshop gaat ook over wat we er als club aan kunnen doen om de acceptatie te vergroten. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt en fijn voelt op de club. De regenboogvlag is een zichtbaar teken dat de club open is voor iedereen. De club kan staf en voorbeeld functionarissen opleiden. Aan het begin van het seizoen workshops geven voor trainers om het onderwerp te benoemen. We kunnen afspraken maken om elkaar eraan te herinneren om het woord "homo" niet als scheldwoord te gebruiken. Als meerdere clubs daarover afspraken maken, is het effect nog sterker. De JBF geeft ook workshops voor trainers en teams en deze zijn gratis. 
De conclusie van de workshop: maak afspraken met elkaar en spreek elkaar aan als er gescholden wordt of foute grapjes gemaakt worden. En maak het onderwerp bespreekbaar en laat dat ook zien als club.