Afghaanse evacués sporten bij Alliance

Woensdag 22 september stond weer een groepje van ruim 10 Nederlands Afghaanse kinderen op het veld, die wekelijks bij Alliance komen sporten. De kinderen zijn vorige maand samen met hun ouders uit Afghanistan geëvacueerd en worden tijdelijk in Haarlem opgevangen. De gezinnen zijn gehuisvest op een boot, aan de kade van het Spaarne. Aan boord is de bewegingsruimte beperkt. Een middagje sporten is voor de kinderen dan ook welkome gelegenheid om samen fysiek bezig te zijn en te ontspannen.

 

Het idee om sport te organiseren voor de Afghaanse evacués ontstond vorige week. Na het eerste contact met de organisaties die de opvang in Haarlem verzorgen (perMens en HVO-Querido) raakte het plan in een stroomversnelling. Een groeiende groep Alliance leden én ouders is vervolgens samen met Rob Kroonstuiver in actie gekomen om het initiatief mogelijk te maken. Zij zorgen o.a. voor begeleiding op het veld, het vervoer van en naar Alliance, of hebben trainingskleding en voetbalschoenen beschikbaar gesteld. Voor de organisatie werken we samen met de buurtsportprofessionals van SportSupport, die al ervaring met het aanbieden van sportactiviteiten aan vluchtelingenhelpen. De buurtsportcoaches van SportSupport helpen én adviseren ons zowel op als rond het veld.

 

De sportactiviteit is in korte tijd opgezet voor de groep kinderen die op dit moment in Haarlem wordt opgevangen. Het aantal zal komende weken verder groeien, als er meer evacués op de boot worden geplaatst. De gemeente heeft aangegeven dat de opvang in ieder geval een half jaar gaat duren. We hebben te maken met kwetsbare, vaak getraumatiseerde mensen, dat vergt dus zorgvuldigheid. Daarom blijven we samen met de opvangorganisaties (perMens en HVO-Querido), SportSupport, de kinderen en hun ouders, kijken hoe we de begeleiding en het sportprogramma kunnen ontwikkelen, zodat het goed aansluit bij hun mogelijkheden en behoeften.

 

Het is heel fijn om te zien hoe enthousiast iedereen van binnen én van buiten de club mee helpt om de sportactiviteiten mogelijk te maken. We houden jullie graag aangesloten. Wordt vervolgt.

 

Meer info over de tijdelijke opvang van Afghaanse evacués: