Update Kunstgras

Maandag hebben de KNVB, RIVM en Vereniging Sport en Gemeenten gesproken over de situatie van de kunstgrasvelden. Dit onderwerp stond woensdagavond ook op de agenda tijdens een bijeenkomst van een aantal Haarlemse clubs, een delegatie van de KNVB, de gemeente Haarlem en SRO (beheerder van kunstgrasvelden in de regio). Deze bijeenkomsten hebben extra informatie opgeleverd die we graag met jullie delen, in aanvulling op ons bericht van 7 oktober.


Geen extra maatregelen, wel douchen
Het RIVM heeft maandag nogmaals benadrukt dat sporten op de kunstgrasvelden gewoon mogelijk is. Ze baseren zich op meerdere studies naar het rubbergranulaat op de velden. De KNVB steunt deze opvatting. Ook de gemeente Haarlem en SRO gaan mee in deze lijn.
De KNVB neemt geen extra maatregelen ten aanzien van het voetballen op kunstgras; het wedstijdprogramma wordt niet aangepast, ook trainingen kunnen doorgang vinden. Het RIVM adviseert spelers wel om na wedstrijden en trainingen te douchen en kinderen niet met de rubberkorrels te laten spelen.

Extra onderzoek voor het eind van 2016
In reactie op de zorg en onzekerheid die bij verenigingen, spelers en ouders zijn ontstaan na de uitzending van Zembla (waarin één van de RIVM onderzoeken ter discussie is gesteld) wordt nu wel extra onderzoek gestart. Het Ministerie van VWS heeft uit voorzorg opdracht gegeven voor dit extra onderzoek, waarvan de resultaten voor de kerst beschikbaar moet zijn. De KNVB, gemeenten en verenigingen zijn blij dat dit extra onderzoek met spoed wordt uitgevoerd.

Voor het onderzoek wordt o.a. een steekproef gedaan op 50 – 100 verschillende velden. Om de steekproef zo representatief mogelijk te maken helpt de KNVB bij de selectie van velden. In Haarlem zijn alle rubber ingestrooide kunstgrasvelden hiervoor al in kaart gebracht door de gemeente en SRO (beheerder van de kunstgrasvelden in de regio).

Plan ‘B’
Als Haarlemse voetbalverenigingen hebben we er bij de KNVB, gemeente en SRO op aangedrongen om, vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek, al een plan te ontwikkelen dat rekening houdt met alle mogelijke uitkomsten. Ook met een scenario waaruit zou blijken dat er toch sprake zou zijn van een reëel gezondheidsrisico. De KNVB en gemeente hebben dit toegezegd. Verenigingen worden van de voortgang van het onderzoek en de plannen op de hoogte gehouden.

Tot slot: Ook uit onze vereniging zijn vragen gekomen over de mogelijkheid om de rubberkorrels te vervangen door kurk, kokos of ander materiaal. Deze vraag hebben we aan SRO voorgelegd. In algemene zin hebben ze aangegeven dat de mogelijkheid om korrels te vervangen van verschillende factoren afhangt. Zowel het type veld (in afgelopen jaren hebben ontwikkelingen in type kunstgras elkaar snel opgevolgd) als de leeftijd / gebruiksduur van velden zijn daarvoor van belang. Niet ieder veld leent zich dus voor het vervangen van korrels. SRO brengt de mogelijkheden nu voor alle 20 kunstgrasvelden in Haarlem in beeld. Er is nog geen uitsluitsel over de mogelijkheden of kosten van het vervangen van korrels op het veld van Alliance.

Het bestuur van Alliance blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Het spreekt voor zich dat de gezondheid van spelers niet in gevaar mag worden gebracht. Als vereniging volgen we daarin het advies van de KNVB, gemeente Haarlem en deskundigen. Dat wil zeggen dat trainingen en wedstrijden doorgang vinden. Als er in aanvulling op de huidige lijn van de KNVB of gemeente nadere aanwijzingen/maatregelen volgen zullen we die vanzelfsprekend opvolgen.

Namens het bestuur,

Robert Graat
Ben Steeman